Existuje ještě prostor k poklesu úrokových sazeb?

Existuje ještě prostor k poklesu úrokových sazeb?

2.2.2016 - Banky vstoupily do nového roku vlažně. Spíše drobnější změny v nastavení úrokových sazeb jsme zaznamenali pouze u ČSOB a Hypoteční banky, České spořitelny, které své sazby snížily. Mírné úpravy směrem nahoru i dolů avizovala jako obvykle Oberbank a růst sazeb evidujeme u Expobank. Ve dvou případech (UniCredit Bank, Equa Bank) došlo k prodloužení akčních nabídek. Výsledkem lednového vývoje je praktická stagnace nabídkových indexů.

Případný prostor k poklesu úrokových sazeb
Korekce cen, ke které došlo v uplynulých týdnech, na mezibankovním trhu přesto opět otvírá prostor pro případné další zlevnění hypoték. Banky se rozhodnutí o snížení sazeb zatím brání, ale apetit na nové obchody a větší tržní podíl jim určitě nechybí. Bankéři navíc musejí počítat s tím, že v druhé polovině roku budou muset řešit jiné věci než obchod (celý trh čeká implementace Zákona o úvěru pro spotřebitele a nové vyhlášky ČNB).

Klid před bouří?
V prvním pololetí proto očekáváme vyšší tlak managementu na obchodní výsledky, a pokud se čísla nebudou vyvíjet podle představ, konkurenční boj se rozjede nanovo. A vzhledem k tomu, že v soupeření o klienty bankéři využívají především cenové nástroje, rekordní minima cenových indexů se budou otřásat v základech. Únor či březen budou podle našeho názoru hrát klíčovou roli pro další směřování hypotečního trhu.

"Očekávám, že v rámci konkurenčního boje dojde k posunutí historického minima o několik dalších setin procentního bodu níže, takže podmínky pro hypoteční financování budou v první pololetí historicky nejpříznivější," uzavírá Libor Ostatek, ředitel makléřské společnosti Golem finance.

Luboš Svačina

odebírat zprávy