V září se poskytlo o 30 procent méně hypoték než před rokem

V září se poskytlo o 30 procent méně hypoték než před rokem

16.10.2019 - Poptávka po vlastním bydlení je stále vysoká. I přes vysoké ceny nemovitostí nemají zatím realitní makléři vážný problém s nalezením vhodného kupujícího. Mnoho zájemců o nové bydlení je motivováno nízkými úrokovými sazbami. I přesto ovšem meziročně poklesl počet sjednaných hypotečních úvěrů o více než 30 %. Co je příčinou?

V září bylo podle dnes zveřejněných dat serveru hypoindex.cz poskytnuto 6 359 hypotečních úvěrů, což znamená meziroční pokles o 30,5 %. Celkový objem sjednaných hypotečních úvěrů meziročně klesl o 27,9 % na 15,007 mld. Kč. Průměrná úroková sazba sjednaných hypoték klesla meziměsíčně o 14 setin procentního bodu na 2,47 procenta (y/y -0,1 p.b.). Průměrná výše hypotéky dosáhla 2,360 mil. Kč (y/y + 87 000 Kč).

Výsledky v září jsou ovlivněny vysokou srovnávací základnou. Loni v říjnu začala platit přísnější pravidla pro poskytování hypoték, což akcelerovalo poptávku v měsících předcházejících této změně a v září až listopadu se tato poptávková vlna překlápěla do produkce a objemy sjednaných hypoték nadměrně narostly.

Čtvrtletní objemy poskytnutých hypoték

"V součtu za celé 3. čtvrtletí objem sjednaných hypoték činí 44,7 mld. Kč, což potvrzuje naše stanovisko, že produkce hypoték se letos vrací z abnormálních výšin zpět zhruba na úroveň let 2014 a 2015, kdy produkce nebyla deformována mimotržními vlivy (regulace ČNB, nový zákon o spotřebitelském úvěru)," říká Libor Ostatek, ředitel makléřské společnosti Golem Finance.

V úhrnu od začátku roku banky zatím uzavřely 56 000 hypoték za 128,3 mld. Kč. Za loňskými výsledky tak banky zaostávají v počtu o 24 % a v objemu díky rostoucí průměrné půjčované částce o 20 procent.

"Dopad poslední vlny regulace na produkci počtu sjednaných hypoték jsme původně odhadovali na zhruba 10 %. Jak se však ukazuje s odstupem téměř jednoho roku, dopad bude větší. Je to vidět na poklesu počtu realizovaných hypoték, který na celoroční bázi odhadujeme na 25 %. Část jde na úkor tržních vlivů, zejména předražených nemovitostí, ale větší část (minimálně 15 %) jde za regulatorními omezeními,“ upřesňuje a doplňuje: "V součtu za celý rok očekáváme, že se objem sjednaných hypoték bude pohybovat okolo 180 miliard.“

Sazby hypoték po prázdninách ještě zrychlily svůj pokles
Průměrná úroková sazba v září sjednaných hypoték podle předpokladů klesla. Index nabídkových sazeb GOFI 70 (v grafu oranžová linka) v předstihu indikoval pokles realizačních sazeb zhruba na úroveň 2,50 %. To se nyní potvrdilo.  Průměrná úroková sazba v září sjednaných hypoték podle dat serveru hypoindex.cz klesla během uplynulého měsíce o 14 bps na 2,47 %.

"Cena peněz na mezibankovním trhu v ním trhu v srpnu rapidně poklesla, nicméně během září se opět vrátila na „předprázdninovou“ úroveň a na této hladině se zatím drží. Motivace k poklesu hypotečních sazeb se s nárůstem ceny zdrojů částečně vytratila a bude záležet, jak je na tom konkrétní banka v plnění celoročních plánů. Ti poskytovatelé, kteří nemají splněno, případně usilují o vyšší tržní podíl pravděpodobně zdražovat nebudou, ale ochota jít se sazbou ještě níž bude výrazně menší, než jak se mohlo zdát v polovině září, kdy mezibankovní sazby klesly k 1 procentu," říká Libor Ostatek.

Vývoj úrokových sazeb hypoték 2012-2019

Luboš Svačina

odebírat zprávy