Stavební spořitelny se na konci léta překonaly

Stavební spořitelny se na konci léta překonaly

3.10.2016 - Regulace hypotečních úvěrů může přinést oživení byznysu stavebních spořitelen, jejichž úvěry jsou vhodným doplňkem nebo alternativou hypotečních úvěrů, nicméně stavebním spořitelnám už se dařilo i v druhém prázdninovém měsíci.

Objem úvěrů sjednaných tuzemskými stavebními spořitelnami v srpnu dosáhl 4,7 miliard korun, což je výrazný posun směrem vzhůru jak v meziměsíčním, tak meziročním srovnání a z dlouhodobého pohledu se jedná o 2 nejlepší výsledek v historii, jak je patrné z následujícího grafu. 

Objem sjednaných úvěrů ze stavebního spoření

Trh s úvěry na bydlení táhnou hypotéky
V součtu české banky a stavební spořitelny rozpůjčovaly na účely bydlení více než 170 miliard korun, což je o necelých 12 procent více než ve stejném období loňského roku. Samozřejmě lví podíl na tomto nárůstu mají hypotéky (y/y 13 %), ale růst se daří i stavebním spořitelnám (y/y + 4,6 %). Podzimní sezóna se navíc rozjela velice slibně. V závěru roku sice přijde nová regulace, která by mohla negativně ovlivnit počty a objemy sjednávaných hypoték, nicméně očekáváme, že hlavní efekt těchto regulačních změn se projeví až v roce 2017. V letošním roce se celková suma sjednaných hypoték přehoupne přes 210 miliard korun a může vystoupat až na námi odhadovanou hodnotu 219 mld. Kč.

Financování bydlení

Luboš Svačina

odebírat zprávy