Růst sazeb příliv hypoték nezastavil, ba naopak

Růst sazeb příliv hypoték nezastavil, ba naopak

2.10.2015 - Navzdory mírnému zvýšení úrokových sazeb 3 největších bank, zájem o hypotéky zůstává rekordní. Během srpna tuzemské banky sjednaly hypoteční úvěry za více než 15 miliard korun a v součtu od začátku roku již banky na hypotékách rozpůjčovaly téměř 124 mld. Kč. Daří se i stavebním spořitelnám, jejichž letošní produkce překonala 30 miliard.

Tuzemské banky reportující své výsledky portálu hypoindex.cz poskytly během srpna 8493 hypotečních úvěrů v celkovém objemu 15,637 miliardy korun. V meziměsíčním srovnání počet i objem sjednaných hypoték mírně poklesl, ale v meziročním srovnání vzrostl počet sjednaných hypoték o více než 30 % a objem dokonce o 40 %. Loni ve stejném období banky sjednaly 6515 hypoték v hodnotě 11,2 miliardy korun a dosud rekordní srpnovou produkci z roku 2007 banky překonaly o 3,2 miliardy korun.

Ze statistik portálu hypoindex.cz dále vyplývá, že 61 % představovaly hypotéky na koupi nemovitosti, 19 % tvořily úvěry na výstavbu a na zbývající účely připadá 20 % vykazované produkce. Podle statistik České národní banky, která však pracuje s trochu jinými čísly, podíl refinancování dříve sjednaných hypoték se v těchto měsících pohybuje pod 20 % a pod touto hranici se bude podle našeho názoru pohybovat i v součtu za celý rok. Po očištění tedy banky v srpnu sjednaly 12,5 miliardy nových hypoték a na refinancování připadají zhruba 3 miliardy Kč.

Neustále pokračuje také růst průměrné půjčené částky, která z červencových 1,83 mil. Kč vzrostla na 1,84 milionu korun a oproti loňskému roku, kdy si lidé v průměru půjčily 1,72 milionu, průměrná výše již narostla o 124 tisíc korun. Příčiny nárůstu tohoto ukazatele (levné hypotéky s vyšším LTV, výstavby, prodeje bytů v novostavbách, obecný růst cen nemovitostí) jsme detailněji komentovali v předchozích analýzách.

Česká ekonomika roste a konečně i české domácnosti subjektivně pociťují zlepšení své ekonomické situace. Znovu se začíná více stavět a rekonstruovat a rostoucí ceny nemovitostí přitahují pozornost investorů, ale i lidí, kteří hledají prostředek pro zhodnocení naspořených peněz, což v kombinaci s rekordně nízkými sazbami a očekáváním růstu sazeb vytváří koktejl generující rekordně silnou poptávku po úvěrovém financování. A pokud se nestane nic zásadně překvapivého, očekáváme, že celkový objem sjednaných hypoték vystoupá ke 200 miliardám Kč.

Banky jsou spokojené, podzim začaly nezvykle vlažně
Data Hypoindexu potvrzují naši hypotézu dosažení úrokového dna. Průměrná úroková sazba sjednaných hypoték vzrostla v srpnu o 3 setiny procentního bodu na 2,11 % a od historického minima dosaženého v červnu se vzdálila na 6 setin procentního bodu. Příčinou nárůstu je mírné navýšení úrokových sazeb ze strany Komerční banky, Hypoteční banky a UniCredit Bank. K nim se v září přidala ještě Česká spořitelna, jinak je na trhu relativně klid a banky v rámci podzimních kampaní více než k úrokovým sazbám směřují svou pozornost k poplatkům za vyhotovení odhadu hodnoty zastavované nemovitosti.

Měsíční produkce hypoték srpen 2015
 

Libor Ostatek

odebírat zprávy