Stavební spořitelny půjčily o 700 milionů více než loni

Stavební spořitelny půjčily o 700 milionů více než loni

25.9.2015 - Stavebním spořitelnám se daří. Objem sjednaných úvěrů v srpnu dosáhl 4,164 miliard korun. V meziměsíčním srovnání objem sjednaných úvěrů klesl o 255 milionů Kč, v meziročním srovnání však stavební spořitelny udržují více než 20% tempo růstu a nominálně produkce vzrostla ? miliardy korun.

Největší meziroční růst zaznamenala opět Wüstenrot stavební spořitelna a Modrá pyramida. O desítky procent narostly objemy také Buřince a Raiffeisen stavební spořitelně. Jedinou spořitelnou, která v meziročním srovnání zpomalila je ČMSS, jejíž produkce nových úvěrů se propadla o 10 %.
   
Co se týče nově uzavřených smluv, tak rozdíly v tržních podílech jsou vyrovnanější. Z celkových 25 167 nových smluv, si nejvíce nových zákazníků připsala ČMSS, následovaná Modrou pyramidou a Raiffeisen stavební spořitelnou. Podíl Buřinky a Wüstenrot stavební spořitelny se pohybuje kolem 10 %. 

V součtu od začátku roku poskytly hypoteční banky úvěry za 124 miliardy korun a stavební spořitelny zatím přidaly něco přes 30 miliard korun. V součtu za uplynulých 8 měsíců banky a stavební spořitelny profinancovaly půjčky na bydlení v celkovém objemu 154 miliard korun. Nebývalý zájem a úvěry na bydlení nás přivedl k přehodnocení původního odhadu. Nově očekáváme, že celkově banky rozpůjčují zhruba 235 miliard korun, z nichž necelých 200 miliard budou hypotéky, a produkci stavebních spořitelen odhadujeme na zhruba 44 miliard.

Stavební spoření 2015
 

Libor Ostatek

odebírat zprávy