Stavební spořitelny po dlouhé době v úvěrech rostou

Stavební spořitelny po dlouhé době v úvěrech rostou

29.5.2015 - Stavební spořitelny v dubnu navýšily objem sjednaných úvěrů a celkově rozpůjčovaly svým klientům 3,951 miliard korun. V meziročním srovnání toto číslo značí nárůst o 19 %. Stavební spořitelny v dubnu konečně vykročily z řady a meziročně se jim daří již 2 měsíce po sobě růst. Největší podíl z celkových 3,95 miliard si připsala si jako obvykle Českomoravská stavební spořitelna – 2,25 mld. Kč. Druhá skončila Raiffeisen stavební spořitelna (0,644 mld. Kč). Překvapením tohoto měsíce je Modrá pyramida, která se v objemu sjednaných hypoték dorovnala na Buřinku (0,46 mld. Kč). Pětici uzavírá Wüstenrot stavební spořitelna se 134 miliony Kč.

Banky a spořitelny letos na bydlení rozpůjčují přes 200 miliard Kč
V součtu za první čtyři měsíce činí suma sjednaných hypoték činí 54,5 miliardy korun, což - jak ilustruje následující graf – je stejná částka, jako loni za stejné období poskytly banky společně se stavebními spořitelnami. Nyní mají banky a spořitelny již rozpůjčováno 67,6 miliardy korun, což je o 22 % více než v dosud rekordním roce 2013.

Na základě dat, která trh vykazuje, jsme aktualizovali náš odhad pro letošní rok a při naplnění konzervativního scénáře očekáváme celkovou sumu sjednaných hypoték na zhruba 175 miliardách korun a objem úvěrů ze stavebního spoření na zhruba 42 miliardách Kč. V úhrnu tedy v letošním roce očekáváme, že budou poskytnuty úvěry na bydlení v celkové částce 200 miliard Kč!

Staveb
 

Libor Ostatek

odebírat zprávy