Leden na čas zamrazil padající sazby hypoték

Leden na čas zamrazil padající sazby hypoték

9.2.2015 - Po hektickém prosincovém finiši byl na trhu hypoték v lednu relativní klid. Většina novinek se týkala spíše doběhu nebo prodloužení akčních nabídek spuštěných na sklonku loňského roku. Změny v nastavení úrokových sazeb nebyly nijak výrazné a výsledkem je stagnace cenové úrovně nabízených hypoték.

Leden na trhu hypoték bývá zpravidla obdobím, kdy banky rekapitulují uplynulý rok a pilují strategii pro nadcházející období. Úrokové sazby se proto v tomto období příliš nemění. A výjimkou není ani letošní rok. V rámci našeho průběžného monitoringu vývoje nabídkových úrokových sazeb, jehož výstupem jsou úrokové indexy GOFI, jsme zaznamenaly změnu v nastavení úrokových sazeb u Wüstenrot hypoteční banky, Oberbank, Expobank, Hypoteční banky.

Titulní index GOFI70 však meziměsíčně klesl o pouhou 1 setinu procentního bodu na 2,35 %. V porovnání s loňským lednem však hodnota indexu klesla již o 0,77 %, neboť loni touto dobou hodnota indexu činila 3,08 %. V korunovém vyjádření tento propad sazeb znamená úsporu na měsíční splátce v řádu stovek až jednotek tisíc korun. V případě modelové 2milionové hypotéky s 20letou splatností rozdíl v splátce činí 719 Kč (leden 2014: 11172 Kč vs. leden 2015: 10453 Kč).

Sazby hypoték 2009 - 2014

Shodně o jednu setinu procentního bodu klesly meziměsíčně také indexy s vyšším LTV. GOFI85 se zhoupl z 2,54 % na 2,53 %. Hodnota indexu GOFI100 poklesla na 3,48 %. Zatímco v meziměsíčním srovnání indexy stagnují, při pohledu 12 měsíců na zpět je situace naprosto odlišná. Loni touto dobou totiž index 100% hypoték čněl o procento výš na 4,42 %. Optikou výše měsíční splátky modelové hypotéky klient letos zaplatí o 1235 korun méně.

Variabilní sazby stále mimo hlavní proud
Nulovou aktivitu vykazují variabilní úrokové sazby. Index GOFI 70 VAR stagnuje na úrovni 2,51 % a v porovnání s indexem průměrných fixních sazeb GOFI 70 je nyní o 16 setin procentního bodu výše. Tato nadmíru neobvyklá situace je odrazem mizivého zájmu bank tento typ sazeb poskytovat. Gró nyní představují hypotéky s fixní úrokovou sazbou a naopak roste nabídka hypoték s dlouhými (7, 10, 15letými) fixacemi. Variabilní sazby vzhledem k stabilnímu makroekonomickému prostředí mohou být pro určitý segment klientů zajímavou alternativou a z pohledu bank jednou z cest jak navýšit svůj tržní podíl, alfou a omegou je ovšem výše marže. 

Kam zamíří sazby v první polovině roku 2015?
Loňský leden odstartoval pokles úrokových sazeb, který přetrvává do dnes. V únoru očekáváme další pokles úrokových sazeb zhruba v intencích posledních měsíců loňského roku. A markantní změnu trendu neočekáváme ani v první polovině letošního roku.

Základním kamenem, na kterém stavíme náš odhad, je vyjádření ČNB, která navzdory oživující ekonomice deklarovala, že bude i nadále intervenovat za slabší korunu a neplánuje změnu nastavení úrokových sazeb. K tomu je však třeba přičíst neutuchající apetit bank po nových hypotékách, které jsou pro ně atraktivní jak svou nízkou úrovní rizika, tak možností křížového prodeje dalších produktů. V důsledku vzájemné konkurence bank proto předpokládáme, že sazby budou v prvním pololetí vykazovat pozvolný klesající trend. Indexy budou směřovat k hranici 2 procent, nicméně v individuálních případech - a ve spolupráci se zkušeným hypotečním specialistou - se bude klientům pozvolna otvírat příležitost dosáhnout na sazbu okolo 1,50 %.

Očekávanou událostí letošního roku je rozšíření počtu poskytovatelů hypoték o Airbank, která slíbila představit unikátní koncept hypotéky s odlišnou cenovou strategií, což může sazbami opět zamíchat.
 

Luboš Svačina

odebírat zprávy