Známe nejlepší reality roku 2022

Známe nejlepší reality roku 2022

25.11.2022 - V úterý 15. listopadu 2022 byly vyhlášeny nejlepší projekty českého realitního trhu za letošní rok. Z pěti desítek nominovaných si ocenění odnesly projekty napříč Českou republikou. "Nejlepší z realit" vznikla v roce 1999 a od data svého založení mapuje a transparentním způsobem hodnotí a oceňuje nemovitosti realizované na území České republiky, které byly nově vybudovány či prošly zásadní rekonstrukcí.

O nominaci na titul Best of Realty – Nejlepší z realit pro rok 2022 se ucházely stavby dokončené na území České republiky po 1. lednu 2021, a to v pěti základních kategoriích: Rezidenční projekty, Administrativní centra, Obchodní centra, Hotely a Průmyslové a skladové areály. Z nich devítičlenná odborná porota vybrala ty nejlepší.

Kromě základních kategorií byla udělena i zvláštní cena poroty a "ARTN Award for Excellence", vyhlášen byl i držitel titulu Environmentální projekt roku a jeden z projektů získal Cenu čtenářů.

Při posuzování nominovaných projektů hraje důležitou roli urbanistické a architektonické řešení, přínos projektu lokalitě, kvalita realizace a také komerční úspěšnost. Hodnotí se také udržitelnost a ohleduplnost projektu vůči životnímu prostředí i lidem, kteří v něm bydlí či pracují.

Nejvíce byla zastoupena kategorie rezidenčních projektů. Nominaci získalo 22 uchazečů, z toho dvanáct v kategorii bytových projektů menšího rozsahu (do 55 bytových jednotek) a deset v kategorii projektů většího rozsahu. V první kategorii ocenili porotci projekt Rezidence Čertův vršek v Praze 8, na kterém ocenili vysokou míru využití technologií a materiálů šetrných k přírodě, architekturu respektující okolní zástavbu a moderní řešení společných částí bytového domu.

Čertův vršek

V kategorii rezidenčních projektů většího rozsahu si vítězství odnesl projekt Molo Lipno Residence v Lipně nad Vltavou, a to především pro jeho kvalitní zpracování a výjimečnou architekturu, k níž patří i 150 metrů dlouhé vyhlídkové molo zakončené restaurací, které se stalo novou dominantou města.

Molo Lipno

V kategorii Administrativní centra zvítězil projekt regionální centrály ČSOB – HHQ v Hradci Králové. Porota ocenila komplexní řešení jak v oblasti úspornosti budovy, tak i kvality vnitřního prostředí. Tento projekt získal navíc ocenění Environmentální projekt roku za to, že se stal jednou z nejzelenějších budov v České republice. Budova využívá řadu udržitelných a úsporných řešení: vytápí i chladí ji tepelná čerpadla se 108 geotermickými vrty, které jsou 200 metrů hluboké, takže není třeba mít kotelnu ani vzduchotechniku. V budově a kolem ní se nachází velké množství zeleně. Nechybí střešní zahrada, jejíž součástí jsou i retenční nádrže na využívání dešťové vody. Projekt je tak velmi dobrým příkladem komplexního přístupu k udržitelné budově.

ČSOB HHQ

V kategorii obchodních center porota přiřkla prvenství projektu OC Rokycanská v Plzni, a to za celkovou rekonstrukci obchodního centra, která posunula projekt z běžného sousedského nákupního centra na budovu esteticky pozvedávající lokalitu, v níž se nachází. V kategorii hotelů titul získala rekonstrukce budovy bývalého Cukrovarnického paláce v Praze 1 na hotel Andaz Prague, a to především díky citlivé rekonstrukci historické budovy.

Andaz_hotel_Praque

V kategorii průmyslových a skladových areálů porota ocenila projekt Panattoni Park Kojetín – robotické distribuční centrum Amazon, který vyhrál zejména díky udržitelné výstavbě na brownfieldu s použitím nejmodernějších technologií a recyklovaných materiálů.

Zvláštní cenu poroty získala rekonstrukce Jihočeské filharmonie v Českých Budějovicích s výjimečnou architektonicky i technicky zdařilou rekonstrukcí koncertního sálu v budově bývalého kostela svaté Anny.

Asociace pro rozvoj trhu nemovitostí letos udělila svou cenu Award for Excellence doc. Ing. arch. Petru Hlaváčkovi, který byl v letech 2015–2016 ředitelem Institutu plánování a rozvoje hlavního města Prahy. Do Síně slávy byl uveden doc. Ing. arch. Jakub Cigler, který stojí za řadou výjimečných projektů. Cenu čtenářů získal projekt Maison Ořechovka v Praze 6. 

Zaujalo vás téma? Doporučujeme:

Českou cenu za architekturu získala rekonstrukce rodinného domuČeskou cenu za architekturu získala rekonstrukce rodinného domu







Soutěž Best of Realty zná letošní vítězeSoutěž Best of Realty 2021 zná letošní vítěze







Známe letošního vítěze prestižní soutěže Best Of RealtyZnáme letošního vítěze prestižní soutěže Best Of Realty 2020








Nejlepším rezidenčním projektem menšího rozsahu v Česku se stala Barrandovská zahradaNejlepším rezidenčním projektem 2019 menšího rozsahu v Česku se stala...





 

Jindra Svitáková

odebírat zprávy