Byt jako investice. Kterým kategoriím se raději vyhnout?

Byt jako investice. Kterým kategoriím se raději vyhnout?

17.2.2020 - Možná se domníváte, že nákup bytu, který nepotřebujete, je zbytečný luxus. A proč si na něj navíc brát hypotéku? Možná, kdybyste měli dostatek hotovosti. Ovšem i vzhledem k současné výši hypotečních sazeb je nákup nemovitosti stále zajímavou investicí.

Proč investovat do nemovitostí
Vzhledem k zásahům ČNB a zpřísnění podmínek pro získání hypotečních úvěrů se mění trh s nemovitostmi a čím dál více lidí je tak nuceno volit bydlení v nájemním, nikoliv vlastním bydlení. Současně se začíná hovořit o tom, že dojde k postupnému navyšování úrokových sazeb úvěrů na bydlení. Tím pádem stále méně lidí dosáhne na hypotéku a budou hledat nájemní bydlení. 

A na rozdíl od jiných nástrojů finančního trhu (dluhopisy, akcie, zlato), lidé stále potřebují bydlet. Takže i kdyby přišla ekonomická recese, například ceny akcií klesají, ale střechu nad hlavou budou lidé potřebovat stále.

Pokud tedy máte dostatečné příjmy, aby jste dosáhli na hypotéku, koupě bytu jako investiční příležitost může být dobrým řešením. Jsou dokonce tací, kteří nakoupí bytů více a věnují se následně jejich pronajímání. Výnosy z pronájmů často pokryjí celou splátku hypotéky. Leckdy zůstane i malý zisk. A po doplacení hypotéky již nestojí nic v cestě slušnému výnosu z nabytého majetku.

Do jakých bytů investovat
Důležité je, kde a jaký byt koupit. Vzhledem k demografickému vývoji jsou preferovány menší byty. Lidé dnes zakládají rodiny později, a tak potřebují často bydlení jen pro sebe, maximálně pro svého partnera. Další kategorií potenciálních zájemců jsou studenti, kteří přijeli do města na několik let, právě tak jako cizinci, kteří přijíždějí za prací.

Ideální pro investici do nemovitosti jsou tak v průměru jedno či dvoupokojové byty. Větší byty než třípokojové, kam se vejde i čtyřčlenná rodina, již své nájemce hledají obtížněji.

Můžete přemýšlet také o pronajímání bytu turistům, jejichž počet se nejen v Praze a v Brně, ale i v dalších atraktivních lokalitách stále zvyšuje. Výnos z pronájmu bude vyšší, udává se zhruba dvojnásobek oproti dlouhodobým pronájmům. Ovšem je třeba počítat také s tím, že se budete muset bytu více věnovat. Jestli jej pronajmete dlouhodobě, neuvidíte nájemníka třeba celý rok. Při krátkodobém pronájmu turistům počítejte se stálým předáváním a přebíráním klíčů a po každé návštěvě s úklidem, či dokonce likvidací případných škod. A to stojí čas a peníze. Stejně tak mějte na paměti, že může dojít v oblasti krátkodobých pro nájmů k případné regulaci ze stran měst či obcí. 

Zaujalo vás téma? Doporučujeme:
Byt jako investice. Proč je tak důležitý výběr správné lokality




Zaujalo vás téma? Doporučujeme:
U investic do nemovitostí je opatrnost na místě
 


 

Jindra Svitáková

odebírat zprávy