Údaje pro placení daně z nemovitých věcí složenkou nebo e-mailem?

Údaje pro placení daně z nemovitých věcí složenkou nebo e-mailem?

16.1.2017 - Finanční správa České republiky nově umožní poplatníkům daně z nemovitých věcí využít služby zasílání údajů pro placení daně prostřednictvím e-mailu. Tato novinka bude platná od zdaňovacího období 2017. Čas na přihlášení k této službě máte nejpozději do 15. března zdaňovacího období.

Tato novinka je určena pouze poplatníkům daně, kteří nemají zřízenu službu placení daně prostřednictvím SIPO a právnické osoby, které nemají zřízenu datovou schránku. Služba má nahradit složenku pro placení daně. Přihlášení poplatníci obdrží od finanční správy před splatností první splátky daně e-mail, který bude obsahovat v příloze potřebné údaje pro placení daně.

Jak bylo napsáno v úvodu, tak na přihlášení k zasílání údajů e-mailem je dán určitý časový limit. Jedná se o 15. března vždy konkrétního zdaňovacího období. Pro přihlášení je nutné odeslat vyplněnou žádost ve věci zasílání údajů pro placení daně z nemovitých věcí, která je ke stažení na webových stránkách státní správy. Po přihlášení není nutné opakovat tento krok při dalším zúčtovacím období. Jestliže bude mít poplatník v dalším roce povinnost platby daně z nemovitých věcí, bude již automaticky informován e-mailem.

Na webových stránkách státní správy najdete nejen formulář potřebný k přihlášení, ale také další podrobné informace. Státní správa například upozorňuje, "že budou-li údaje pro placení daně e-mailem zaslány poplatníkovi až po splatnosti daně či nebudou-li mu zaslány vůbec, nemá tato skutečnost, shodně jako u zasílaných složenek k úhradě daně, vliv na povinnost poplatníka uhradit daň v zákonem stanoveném termínu."

Lenka Doleželová

odebírat zprávy