Vyplatí se opravovat starý dům, nebo je lepší šetřit na nový?

Vyplatí se opravovat starý dům, nebo je lepší šetřit na nový?

18.11.2016 - Koupě starého domu se může zdát v první chvíli nejlepším řešením, když není dostatek prostředků ke koupi nového. Zda se opravdu jedná o výhodnější krok, je potřeba zvážit z dlouhodobého hlediska a neopomenout hned několik faktorů.

Pokud kupující investuje do nového domu, předpokládá, že delší dobu nevynaloží žádné finance navíc. Starší dům, který je výhodný svou kupní cenou, ve většině případů žádá opravy nebo dokonce větší stavební úpravy. Pokud je nemovitost obyvatelná, tak opravy mohou být prováděny postupně, dle finančních možností majitelů. Tudíž řeší otázku případného stěhování. Avšak pozdější náklady je třeba vyčíslit ještě před podpisem kupní smlouvy, aby se dalo zhodnotit, zda se tato varianta opravdu vyplatí nebo je lepší šetřit a počkat na koupi jiné nemovitosti.

Pokud nemá kupující zkušenosti v oboru stavebnictví, bude pro něj složité předem určit, kolik finančních prostředků bude nutné později vynaložit. Proto by již před podpisem kupní smlouvy měl vidět dům zkušený stavař, který vyhodnotí všechny vady a případně stanoví konkrétní částky, které bude muset nový majitel vynaložit na opravy. Zájemce si totiž musí uvědomit, že zatímco na nový dům dostane záruku, tak vady na starém domě reklamovat nelze.

Snaha ušetřit není jediným důvodem, proč si lidé pořizují starší domy. Pokud je nemovitost umístěna v centru obce, kde již není povoleno stavět, musí si zájemce uvědomit, že dobrá lokalita zvedá cenu bez ohledu na to, zda je dům nový či starý. Zejména se pak jedná o umístění poblíž historického centra města nebo v chráněné oblasti, kde se i staré domy pohybují nad pořizovací cenou nemovitosti v méně žádané oblasti. Při úvahách o ceně je tak nutné srovnávat nemovitosti pouze ve stejné lokalitě.
 
Abychom zodpověděli otázku, kterou si pokládáme v názvu tohoto článku, tak opravovat starý dům se vyplatit může, ale také nemusí. Záleží na konkrétní nemovitosti. Koupě starého domu by měla být vždy doprovázena důkladnou kontrolou nemovitosti a následným výpočtem, zda vybraný dům je za danou kupní cenu výhodnou koupí či nikoliv.

Lenka Doleželová

odebírat zprávy