Banky a spořitelny letos útočí na čtvrtbilionovou metu

Banky a spořitelny letos útočí na čtvrtbilionovou metu

2.11.2016 - Banky za uplynulá 3 čtvrtletí rozpůjčovaly na hypotékách bezmála 160 miliard korun. Rekordní byly v letošním roce všechna čtvrtletí, nicméně vrchol představoval květen a červen, kdy objem sjednaných hypoték vystoupal na 20 miliard korun. V závěru roku trh vstupuje do období nově startující regulace, která bude znamenat horší dostupnost financování bydlení pro některé skupiny žadatelů o úvěr.

Dopad regulace do obchodních výsledků bank bude však v letošním roce spíše opačný. Chystané změny a obavy klientů ze zpřísnění podmínek poskytování úvěrů ještě více akcelerují poptávku po úvěrech, takže objem sjednaných hypoték téměř jistě přesáhne 210 mld. Kč. V roce 2017 očekáváme ochlazení jak poptávky, tak nabídky, přičemž pokles objemu sjednávaných hypoték může dosáhnout až 20 procent,“ říká Libor Ostatek, ředitel makléřské společnosti Golem Finance, která se specializuje na poradenství v oblasti financování bydlení.

Stavební spořitelny za 3 čtvrtletí sjednaly úvěry za 36 miliard korun. Za celý rok očekáváme, že by jejich produkce mohla vystoupat nad 50 mld. Kč, což v součtu s hypotékami indikuje objem úvěrů na bydlení přesahující 250 mld. Kč. Dopady regulace na produkci v roce 2017 očekáváme v případě stavebních spořitelen spíše pozitivní, neboť se jim s novými stropy hypotečních LTV otvírá prostor při dofinancování záměru klienta.

Financování bydlení

Luboš Svačina

odebírat zprávy