Ceny bytů v Brně nepřestaly růst. Stále více novostaveb se staví za městem

Ceny bytů v Brně nepřestaly růst. Stále více novostaveb se staví za městem

31.10.2016 - Zatímco v Brně výstavba bytů stagnuje, v jeho okolí se probouzí stavební boom. Za první pololetí letošního roku úřady v okrese Brno-venkov vydaly 333 stavebních povolení na bytové budovy, zatímco přímo v Brně pouze 60. Ceny bytů v brněnských novostavbách kvůli sílící poptávce dál rostou, průměrná cena prodaného bytu se v uplynulém čtvrtletí vyšplhala z 3,15 milionu Kč na 3,4 milionu korun.

Oproti prvnímu pololetí 2016 lidé za nový byt zaplatili o 8 % více. Prodejům se přesto daří, ve třetím čtvrtletí zájemci koupili v Brně 258 bytů v hodnotě 877 milionů. Byty ve městě ale začínají docházet. To má spolu s růstem cen za následek, že lidé za novým bydlením míří na venkov, kde je nabídka širší. 

 "Ukazuje se, že neplatí, že se lidé mimo město stěhují pouze za bydlením v rodinném domě. V současné době roste kromě zájmu o rodinné domy i zájem o bytové domy, které vznikají v okolí Brna. Tento trend navíc očekáváme i do budoucna. Přímo ve městě totiž vinou chybějících ploch v územním plánu projekty novostaveb stagnují, byty z trhu mizí a zájemci nemohou využít ideální podmínky levných hypoték. Lidé tedy odchází z města jednoduše proto, že mají zájem o byt a v Brně ho nesehnali nebo na ně byl moc drahý," říká Alexej Veselý, ředitel brněnské developerské společnosti Trikaya.

Stavitelé, kteří nyní nemají možnost rozjet nové projekty přímo v Brně, tak staví byty na pozemcích za hranicí města. Zatímco v roce 2014 úřady v prvním pololetí povolily bytové stavby v Brně v hodnotě 1 157 mil. Kč, v prvním pololetí roku 2015 už šlo o stavby v hodnotě pouhých 866 mil. Kč. Letos objem stavebních investic do rezidenční výstavby v Brně opět poklesl a za první pololetí úřady povolily výstavbu v hodnotě 707 mil. Kč. Na venkově oproti tomu takový problém s vydáváním stavebních povolení není, v okrese Brno-venkov do letošního července úřady vydaly stavební povolení za 1,2 miliardy Kč.

Brno ceny nových bytů 2016

Lidé v uplynulém čtvrtletí kupovali větší byty
I přes každoroční letní útlum se prodejům ve třetím čtvrtletí dařilo, celkem se v Brně prodaly byty v hodnotě 877 milionů korun. „Podle očekávání jsme v období letních měsíců zaznamenali propad prodejů. Jedná se o klasický každoroční útlum. I přes tento pokles ovšem vykázalo třetí čtvrtletí oproti loňskému a předloňskému roku nadstandardní množství prodejů,“ uvádí Veselý. Průměrná cena prodaného bytu v Brně se v uplynulém čtvrtletí vyšplhala na 3,4 milionu korun s průměrnou cenou za metr 54 300 Kč.

Tradičně oblíbený byl 2+kk, který tvořil 40 % z prodaných bytů. Lidé však častěji kupovali také větší byty. Tento zájem byl jednou z příčin nárůstu průměrné ceny prodaných bytů. Zatímco v prvním pololetí se dispozice 3+kk a větší prodalo 35 % všech bytů, od července do září tyto byty tvořily 38 % všech prodejů. Průměrná plocha prodaného bytu navíc vzrostla o 5 % na 64 m². Oblíbenou lokalitou byly městské části Slatina a Královo Pole.

Prodej novostaveb Brno 2014 - 2016

Prodeje za 2016 směřují za rekordem. Pokoří 5 miliard?
Zatímco za celý loňský rok se v Brně prodalo celkem 954 bytů, do letošního září už svého nového majitele získalo 1 195 bytů. "Za prvních devět měsíců se prodaly byty za téměř 4 miliardy korun. Je možné, že prodeje budou letos atakovat hranici 1 500 prodaných bytů a hodnota prodejů překoná 5 miliard," předpovídá Veselý.

Aktuálně je v nabídce brněnského realitního trhu 515 volných bytů, dalších 453 je zarezervovaných.  Ve srovnání s loňským rokem, kdy si zájemci mohli vybírat z 652 bytů, jde o významný úbytek. Schází především oblíbená dispozice 2+kk. „Lidé si v Brně mohou vybírat pouze ze zhruba 120 dvoupokojových bytů. To by se mohlo zdát jako velké množství. Ale například jenom v městské části Slatina jich je z tohoto množství více než padesát. V jiných lokalitách je výběr daleko menší,“ vysvětluje Veselý. Zájemci si mohou v Brně vybírat především z dispozice 1+kk (32 % současné nabídky), 3+kk (28 %), teprve na 3. místě následuje 2+kk (24 %) a 4+kk a větší (16 %). Nejvíce volných bytů se nachází právě v městských částech Slatina a Královo Pole – v těchto lokalitách je k dispozici více než polovina všech volných bytů v Brně.

Lucie Mazáčová

odebírat zprávy