Ceny bytů rostou mnohem rychleji než příjmy

Ceny bytů rostou mnohem rychleji než příjmy

13.10.2016 - Hypotéky zlevňují, ale v kalkulacích a načasování pořízení vlastního bydlení hraje klíčovou roli samotná nemovitost. Převis poptávky nad nabídkou tlačí ceny vzhůru a kvalitní nemovitosti z trhu kvapem mizí.

Průměrná nabídková cena bytů meziměsíčně vzrostla z 2,14 na 2,17 milionu Kč. Oproti loňskému roku jsou nyní ceny bytů o 144 tisíc korun výše. Největší meziroční cenový nárůst podle aktuálních dat vykazuje Liberecký a Středočeský kraj, Zlínský kraj a Vysočina, kde ceny vzrostly oproti stejnému období loňského roku o více než 20 %. Na celorepublikové úrovni rostou ceny o 7 procent, přičemž pomalejší nárůst vykazuje jen Praha, Jihočeský a Plzeňský kraj.

Úroková sazba je při načasování pořízení bydlení druhořadá
Hypotéky jsou extrémně levné a změny v úrokových sazbách už nejsou tak výrazné jako v minulosti. V kalkulacích a načasování pořízení vlastního bydlení nyní hraje klíčovou roli pořizovací cena a samotná nemovitost. Na trhu je velký převis poptávky nad nabídkou a bydlení podle vlastních představ není jednoduché.

Pro lepší představu, jaký vliv má na měsíční splátku hypotéky cena nemovitosti a výše úrokové sazby uvádíme srovnání letošních a loňských podmínek, kdy se hypotéky nabízely v průměru se sazbou 2,16 % a průměrná cena byla 2,02 mil. Kč. Nyní je průměrná cena...

Kompletní článek naleznete v aktuálním vydání realitního magazínu REALITYČECHY, který si můžete nyní zde bezplatně přečíst.

magazín reality čechy říjen 2016

Luboš Svačina

odebírat zprávy