Bydlení v nájmu Češi vnímají jen jako dočasné řešení

Bydlení v nájmu Češi vnímají jen jako dočasné řešení

2.9.2016 - Stoupající křivka bytů v osobním vlastnictví vůči nájemním bytům jen potvrzuje, že Čechy stále více láká vlastní bydlení. Tento trend ovlivňuje samozřejmě nízká úroková sazba hypotečních úvěrů a poměrně dobrá situace na realitním trhu. Co dalšího láká Čechy ke koupi vlastní nemovitosti?

Přestože ceny bytů rostou, zájemce o vlastní bydlení to nijak neodrazuje. Údaje ČSÚ vykazují, že od roku 2001 do roku 2011 se počet bytů v osobním vlastnictví oproti nájmům zvýšil téměř o půl milionu. Mnohdy se totiž vyplatí splácet hypoteční úvěr, než platit poměrně vysoký nájem. Případy jsou ale různé a rozhodnutí, zda si pořídit vlastní bydlení nestojí jen na otázce financích. "Často se setkáváme s tím, že se lidé nechávají příliš ovlivnit názory druhých. Když je člověku třicet a nemá vlastní byt, okolí se na něj dívá divně. Přitom vlastně není žádný racionální důvod, proč by si měl byt pořídit. Vlastní bydlení je samozřejmě výborná investice, ale je to také důležitý životní krok, o kterém by nemělo být rozhodováno pouze a jen na základě emocí," uvedl Tal Grozner, ředitel společnosti Star Group.

Vlastní dům nebo byt je vhodný pro člověka, který se chce již usadit a má jasné představy o svém budoucím životě. Hypoteční úvěr je velký závazek a zejména pro mladé páry je někdy rozumnější setrvat minimálně rok v nájmu a své soužití si nejprve vyzkoušet. Mladí lidé se však snadno nechají ovlivnit společností a někdy jsou ke koupi bytu podněcováni i rodinou. "V Česku je také obvyklé, že dětem na nákup prvního bydlení přispívají rodiče. Je pro ně důležité, aby jejich děti měly něco svého. Skutečné potřeby dětí ale mohou být zcela jiné, chtějí například získat pracovní zkušenosti v zahraničí, a koupě bytu by je tak mohla svazovat. Proto je dobré si s dětmi o jejich preferencích promluvit nebo počkat, až o vlastním bytě začnou mluvit samy," uzavřel Tal Grozner.

Investice do vlastní nemovitosti není špatným rozhodnutím, avšak je potřeba si uvědomit, zda je kupující na takový krok připraven. Z nájmu do vlastního bydlení se vždy přechází snadněji, než z bytu financovaným hypotékou zpět do nájmu.

Lenka Doleželová

odebírat zprávy