Studentská léta na kolejích, nebo v podnájmu?

Studentská léta na kolejích, nebo v podnájmu?

29.8.2016 - Mnoho studentů vysokých škol dojíždí za studii do vzdálených měst. Bydlení na koleji se nabízí jako první řešení, avšak jsou i jiné možnosti. Mnohdy i nájemní byt nebo podnájem mohou být vhodnou variantou pro studentské bydlení.

Bydlení na koleji je často jasnou volbou z důvodu financí, avšak při sdílení jednoho bytu více studenty může být podnájem cenově srovnatelný nebo dokonce nižší. Život na koleji studentům nabízí dobrou dostupnost do školy a sociální kontakty. Některým studentům na druhou stranu chybí soukromí a určitý komfort. Vybavení kolejí bývá často zastaralé, stěny pokojů tenké a společné sociální zařízení také není výjimkou. Samozřejmě se kvalita ubytování liší, ale spolu s ní roste i cena. Navíc místo na koleji nedostane každý. Ve výhodě jsou studenti ze vzdálených měst a mnohdy se posuzuje i prospěch. Zájem o koleje však každým rokem mírně klesá.

Mnoho studentů začalo srovnávat ceny kolejí se společnými podnájmy. Někdy je rozdíl tak zanedbatelný, že podnájem se zdá být komfortnější řešením bydlení v blízkosti školy. Běžně jeden byt obývají tři až čtyři studenti. Podmínkou skutečně pohodlného bydlení jsou samozřejmě ohleduplní spolubydlící, což je někdy problém. Mladý člověk tak často vyzkouší více podnájmů, než najde vhodné prostory a především společnost.

Ideálem může být samozřejmě bydlení v nájemním bytě bez sdílení s dalšími studenty. Tato varianta je však i mnohonásobně nákladnější, než kolej a společný podnájem. S výběrem vhodného bytu, ať už pro sdílené bydlení nebo soukromé, se nevyplatí otálet. Již v srpnu poptávka po bytech v blízkosti škol stoupá. S hledáním vhodného nájmu či podnájmu jsou nápomocni realitní makléři. Některé realitní kanceláře se dokonce specializují na studentské bydlení.

Před samotným porovnáváním cen je potřeba, aby si student uvědomil své nároky na ubytování. Každá z vyjmenovaných variant je vhodná pro určitý typ mladého člověka. Bez ohledu na cenu jsou koleje stále místem, kde se žije pravý studentský život a menší komfort nemusí být pro každého překážkou.

Lenka Doleželová

odebírat zprávy