Na co si dát pozor při ukončení nájemní smlouvy

Na co si dát pozor při ukončení nájemní smlouvy

19.8.2016 - Pokud majitel pronajímá nemovitost, může se těšit z příjemné renty. Podmínkou je samozřejmě bezproblémový nájemník a ideálně dlouhodobý nájem. Ve chvíli, kdy dochází k ukončení nájemní smlouvy, čekají majitele vždy menší či větší starosti. Kdy může dojít k rozvázání nájemního vztahu a jak v tu chvíli postupovat?

Život v nájmu je pro mnoho lidí pouze dočasným řešením. Proto se samozřejmě může stát, že i spokojený a vzorný nájemník oznámí v řádné výpovědní době, že se chce odstěhovat. Tato situace je následně vyústí v ukončení nájemního vztahu. To avšak vyžaduje určitá řešení. Majitel by měl volat svému realitnímu makléři a začít hledat nového zájemce, protože i to může nějakou dobu trvat. Každým neobsazeným měsícem pak vlastník přichází o zisk, navíc musí hradit všechny poplatky spojené s danou nemovitostí.

Jedním z důvodů končení nájemní smlouvy mohou být problémy s placením. Samotná opožděná platba není důvodem pro okamžitou výpověď, avšak je třeba začít jednat. "Dobrá nájemní smlouva musí tyto situace jasně řešit. Při třetí opožděné platbě s písemnou upomínkou na hrubé porušení povinností může pronajímatel dát výpověď bez výpovědní lhůty, ale dohoda je lepší. Majitel by měl mít nastudovaný občanský zákoník a případně se poradit s právníkem a svým makléřem," radí Eva Lachová, realitní poradce OL reality. Nejde jen o nájem, hlídat je třeba také doplatky za služby a energie.

Může se stát, že nájemce přestane platit úplně a při snaze se s ním spojit majitel zjistí, že byt je již prázdný. Pokud je jen prázdný a klíče jsou vhozené do schránky, je to lepší varianta. Vlastník uhradí případné dluhy ze složené kauce, vymění zámek, byt uklidí do původního stavu a začne hledat nového zájemce. Dobré je také dořešit ukončení nájmu smluvně a odeslat doporučeně na adresu uvedenou ve smlouvě. Horší variantou může být, že bývalý nájemce odcizil cenné věci. To by mělo být poučením pro majitele, že do nájemního bytu nepatří věci jako pračka, mikrovlnná trouba a další spotřebiče. Pokud jsou v bytě cennosti či výše uvedené spotřebiče, je třeba zohlednit jejich hodnotu při stanovení výše kauce. V případně odcizení věcí je potřeba vše oznámit na policii.

Pronájem kancelářských a komerčních prostorů bývá zpravidla dlouhodobější, přesto se může stát, že majiteli nájemce oznámí ukončení smlouvy např. z důvodu úspor. "Někdy pomůže snížení nájmu, menší plocha nebo souhlas s pronájmem jiného subjektu. Vždy je vhodné zachovat dobrou komunikaci, než jednat pouze přes právníky. Často pak dochází k různým naschválům," uvádí Eva Lachová.

Dobrá komunikace by měla být základem pro každý nájemní vztah. Pravidelné prohlídky, upomínky za zpožděné platby, komunikace se sousedy a mnoho dalšího by mělo majitele ochránit od nepříjemných překvapení. Průběh ukončení nájmu již předurčuje výběr nájemníka. Proto je pro majitele výhodnější uzavírat smlouvy na dobu určitou, ze začátku spíše na kratší dobu, a pokud to jde, tak i prověřit osobu, s níž jedná.

Lenka Doleželová

odebírat zprávy