Cena majetku ukradeného z bytů i domů meziročně vzrostla. Mnoho lidí zabezpečení domácnosti podceňuje

Cena majetku ukradeného z bytů i domů meziročně vzrostla. Mnoho lidí zabezpečení domácnosti podceňuje

10.8.2016 - Hlavní sezona zlodějů bytařů a domkařů je již za svou polovinou. Přestože Policie České republiky ještě nezveřejnila počet nahlášených krádeží vloupáním za měsíc červenec, už teď je podle odborníků na zabezpečení jasné, že zloději mění taktiku. Vloupání je sice méně, ale škody skokově vzrůstají.

Pocítit to mohou jak majitelé bytů, tak rodinných domů. V případě bytů totiž meziročně výrazně neubylo. Naopak stoupla hodnota majetku, kterou ukradnou zloději právě z bytů a škod, které zde způsobí. Účet za zlodějskou návštěvu v bytě vzrostl o 13 % na průměrných 43,5 tisíce korun.

Oproti tomu byl v meziročním srovnání zaznamenán pokles počtu vyloupených domů - a to dokonce o 17 %. Pozitivní zprávu však kalí fakt, že i v tomto případě skokově stoupla průměrná škoda, kterou zloději okradenému majiteli rodinného domu způsobí - a to dokonce na 61,3 tisíce korun.

Odborníci navíc varují, že se zloději výrazně rychleji profesionalizují. Díky sociálním sítím si dokáží zjistit více údajů o domácnosti majitele, pomáhají jim také přesné a aktualizované satelitní snímky, pomocí kterých si dokáží vytipovat vybavenější objekty. Bohaté domácnosti prozradí třeba bazén na zahradě nebo více zaparkovaných automobilů. Na vloupání potřebují bandy méně času i díky trikům, které se lze naučit na YouTube nebo nářadí, které si objednají zcela legálně ze "zlodějských" e-shopů. Svou činnost bandy navíc výrazně lépe koordinují díky chytrým telefonům a textovým messengerům, které jsou pro PČR takřka nemonitorovatelné.

"Za posledních pět let výrazně klesl počet amatérských zlodějíčků, nyní loupí především recidivisté a ti, kteří jsou "nováčky", za sebou mají praxi alespoň dvou sezon," domnívá se Jan Krupíř. "Situaci jim však ulehčují sami majitelé - investice do zabezpečení se totiž meziročně naopak snižují. A to i přesto, že hodnota jejich majetku se zvyšuje." Podle výrobce zabezpečovacích mechanismů, stále podceňují elementární zabezpečovací prvky.

"Ideální stav počítá s investicí ve výši kolem 10 % z hodnoty majetku, české investice do zabezpečení se dlouhodobě pohybují spíše v úrovni desetiny procenta hodnoty majetku," uvádí Jitka Vozábová ze společnosti Tokoz. "Přitom zamezit krádežím vloupáním příležitostným zlodějům, kteří loupí bez speciálního nářadí, je otázka dvoutisícové investice do kvalitního zámku a bezpečnostního kování a bezpečnostních folií u zranitelných skleněných výplní."

Lucie Mazáčová

odebírat zprávy