Ceny bytů rostou meziročně o 10 procent

Ceny bytů rostou meziročně o 10 procent

7.6.2016 - Pokles úrokových sazeb na zlepšení dostupnosti bydlení nestačí. Růst cen nemovitostí má navrch. Podle dat realitního portálu RealityČechy.cz vzrostla v květnu průměrná cena bytů z dubnových 2,12 na 2,15 milionu Kč. Oproti loňskému květnu (1,96 mil. Kč) jsou nyní ceny bytů o téměř 10 % výše.

Tento cenový posun se samozřejmě promítá také v dostupnosti bydlení, jehož vývoj monitorujeme prostřednictvím indexu dostupnosti bydlení a indexu návratnosti bydlení. V obou případech se hodnoty indexů vyvíjejí z pohledu potencionálních kupujících negativně. Roste jak míra zatížení rodinného rozpočtu měsíční splátkou hypotéky (index dostupnosti bydlení), tak doba, za kterou je průměrná česká domácnost schopna našetřit na vlastní bydlení (index návratnosti bydlení).

Praha a Jihomoravský kraj táhnou indexy dostupnosti bydlení nahoru
Hodnota indexu dostupnosti bydlení, oproti stejnému období loňského roku, vzrostla o 1,5 procentní bod na 33,6 %. Jinými slovy průměrná česká domácnost, pokud by si nyní pořídila na hypotéku byt v ceně 2,15 mil. Kč (celorepublikový průměr) by musela ze svého rodinného rozpočtu každý měsíc vyčlenit zhruba 1/3 na splátku hypotečního úvěru. V tomto případě se však jedná o statistický průměr za celou Českou republiku, který výrazně navyšují data z Prahy a Jihomoravského kraje. Ve většině krajů domácnosti vynakládají na splátku hypotéky zhruba ¼ svých čistých příjmů a v Ústeckém kraji nebo Moravskoslezském kraji necelou pětinu.

Dostupnost bydlení červen 2016

Stejné rozdíly vykazují kraje i z pohledu indexu návratnosti bydlení, který nezohledňuje cenu hypotečního financování a vypočítává pouze poměr mezi průměrnou cenou nemovitostí a příjmy českých domácností v daném kraji. Podle posledních dat nejlepší poměr vykazuje Ústecký a Moravskoslezský kraj, kde by průměrná domácnost dokázala naspořit na vlastní bydlení za méně než 3 roky (ovšem za předpokladu, že by všechny své čisté měsíční příjmy vložila do pořízení nemovitosti). V ostatních krajích ČR tento index osciluje mezi 3 – 5 roky. Samozřejmě opět s výjimkou Prahy a Jihomoravského kraje.

Návratnost bydlení červen 2016

Luboš Svačina

odebírat zprávy