Hypoteční sazby nyní nejspíš zastaví svůj pokles

Hypoteční sazby nyní nejspíš zastaví svůj pokles

3.5.2016 - Úrokové sazby dosáhly v dubnu nového historického minima. Mezibankovní úrokové sazby však již 2 měsíce v řadě rostou, což letošní prudký pokles sazeb hypoték s velkou pravděpodobností přibrzdí. Může se tak opakovat loňský rok, kdy v květnu dosáhly sazby dna roku 2015.

V dubnu přenastavila úrokové sazby hypoték Sberbank (snížení fixních sazeb pro fix 3-7 let), Expobank (zvýšení fixních sazeb u všech produktů pro fix 2 a více let), GE Money Bank/nyní Moneta Money Bank (snížení fixních sazeb v souvislosti s úpravou akce "Hypotéka od 1,88%") a také Komerční banka (snížení fixních sazeb u všech produktů kromě hypoték bez dokládání příjmu a „amerických“ hypoték. Kromě zmíněné pětice bank došlo k obousměrným pohybům úrokových sazeb také v Oberbank.

Vývoj průměrných nabídkových sazeb hypoték průběžně monitorujeme prostřednictvím indexů GOFI. Titulní index GOFI 70, který napříč trhem mapuje nabídku fixních hypoték do 70 % zástavního hodnoty nemovitosti (LTV) a úspěšně predikuje vývoj ukazatele Fincentrum Hypoindex, dosáhl v dubnu historického milníku. Oproti předchozímu měsíci klesl o 3 setiny procentního bodu a poprvé v historii dosáhl 2procentní hranice.

Klesající trend vykazují také zbývající indexy hypoték s vyšším LTV. Index GOFI 85 meziměsíčně klesl o 2 setiny na 2,17 %. Oproti stejnému období loňského roku jsou nyní hypotéky v pásmu 70 – 85 % LTV úrokově levnější o necelou desetinu procentního bodu, což v měsíční splátce milionové hypotéky s 20letou splatností představuje necelých 50 korun.

Výraznější pokles mají za sebou hypotéky do 100 % zástavní hodnoty nemovitosti. Index GOFI 100 oproti loňsku (3,34 %) klesl o 24 bazických bodů na 3,10 %. V porovnání s dubnem 2010 jsou však nyní sazby na polovině. Před šesti lety byl již index na sestupu, ale i tak dosahoval úrovně 6,21 % a nad šesti procenty se udržel až do srpna 2010.

Floatové sazby dál beze změn
V letošním dubnu oslavila 6leté výročí od uvedení na trh Převratná hypotéka od UniCredit bank, díky které se do většího povědomí dostaly hypoteční úvěry s variabilní nebo také plovoucí (floatovou) sazbou. Aktuální situace na trhu, kdy fixní sazby dosahují rekordních minim a spíše se očekává růst sazeb, hypotékám s plovoucí sazbou nepřeje a ani banky tento typ hypoték aktivně nenabízejí, takže úrokové sazby již několik měsíců stagnují vysoko nad průměrem fixních sazeb, což je do jisté míry evropský unikát.

Luboš Svačina

odebírat zprávy