Developeři v Praze prodali v prvním čtvrtletí o 14% méně nových bytů než před rokem

Developeři v Praze prodali v prvním čtvrtletí o 14% méně nových bytů než před rokem

27.4.2016 - Prodeje nových bytů na začátku letošního roku i přes neutuchající poptávku mírně klesají. Developeři v Praze během prvního čtvrtletí prodali celkem 1617 nových bytů, což je meziročně o 14 procent méně. V porovnání s posledním čtvrtletím 2015 jde o osmiprocentní pokles. Jde o důsledek řídnoucí nabídky. Počet dostupných bytů v cenících developerů totiž jen za posledního půl roku klesl takřka o pětinu.

Největší zájem měli kupující o byty kategorie 2+kk, které se na celkových prodejích podílely 37 procenty. Následovaly větší byty 3+kk (28 %) a menší byty 1+kk (21 %). Prodeje kopíruje i nabídka developerů, v jejichž cenících dostupných bytů dominují ty s dispozicemi 2+kk (34 %). Rovných 30 procent dostupných bytů tvoří ty s dispozicemi 3+kk a nejmenších bytů 1+kk je v nabídkách 17 procent.
 
"Nejoblíbenější městskou částí je Praha 9, kde se během prvního čtvrtletí prodalo 26 procent všech bytů. O druhé místo se s 20 procentním podílem na celkových prodejích dělí Praha 10 a Praha 5," upřesňuje Evžen Korec, generální ředitel společnosti Ekospol. V těchto městských částech je zároveň také nejvíce dostupných bytů.

Poptávka po novém bydlení je stále velmi vysoká hlavně díky rekordně nízkým úrokovým sazbám u hypoték a přetrvávajícímu optimistickému výhledu celé ekonomiky. Zájemci o koupi bytu však už naráží na jejich nedostatek. „Kvůli legislativnímu chaosu a neúměrným průtahům s povolováním nových bytových projektů totiž vázne doplňování novými projekty. Ceníky developerů proto řídnou a vybrat v nich vhodný byt je stále těžší. Úměrně tomu roste i cena nabízených bytů, v některých případech firmy zdražují i o více než 10 procent. Poprvé od krize jsme na trhu zaregistrovali také vyloženě předražený rezidenční projekt,“ říká Korec. Podle něj hlavně malé firmy, které nemají z minulosti dostatek připravených projektů, budou mít už brzy velké problémy. Některé budou muset dočasně dokonce pozastavit prodeje", varuje Korec.

Dostupných bytů je o pětinu méně než loni na podzim
Tento trend jasně ukazují ceníky developerů, které Ekospol už déle než 9 let sleduje. Zatímco na konci loňského září bylo v nabídkách developerů 6400 dostupných bytů v Praze, na konci loňského roku jich bylo 5800. Na konci letošního března si mohli zájemci o nové bydlení vybírat dokonce už jen z 5583 volných bytů. Z těchto nabízených bytů je podle statistiky Ekospolu přes sedm desítek bytů zkolaudovaných déle než dva roky. Celého tuctu bytů z ceníků se pak firmy nemohou zbavit dokonce více než pět let.

Lidé vybírající si nový byt by proto nyní měli dávat ještě větší pozor než obvykle. Dokonce i někteří velcí developeři se totiž snaží současné situace na trhu zneužít a nabízí byty, kterých se dlouhou dobu nemohli zbavit.

Pražské novostavby

Lucie Mazáčová

odebírat zprávy