V březnu došlo k dalšímu poklesu úrokových sazeb hypotečních úvěrů

V březnu došlo k dalšímu poklesu úrokových sazeb hypotečních úvěrů

6.4.2016 - V březnu snížilo sazby hypoték 6 bank. Úrokové indexy klesly na nová minima a kvapem se blíží k prolomení 2procentní hranice. Klienti, kterým nyní končí 5letá fixace, mohou na měsíční splátce ušetřit několik tisíc korun nebo si splatnost úvěru zkrátit o několik let. V rámci refixace roste rovněž zájem o navýšení úvěru. 

Zlevňování hypoték pokračovalo i v březnu. Hned v úvodu měsíce snížila úrokové sazby UniCredit Bank. Zlevnění se týkalo jak hypoték s variabilní tak fixní sazbou (3 roky a více). Následovala Expobank se snížením sazeb u 3letých fixací a delších. Poté oznámila snížení sazeb Wüstenrot hypoteční banka, u které však zároveň došlo ke zrušení slevy za pojištění (0,2 %), což pokles sazeb z velké části devalvovalo. V půli března snížila sazby Equa Bank a tradiční Hypodny odstartovala Raiffeisenbank, která v rámci kampaně nabízí slevu 0,4 % u účelových úvěrů resp. 0,2 % u neúčelových a jednorázový bonus 4000 – 6000 Kč za podpis smlouvy. A poslední bankou, která v březnu zahýbala se sazbami, je Česká spořitelna. Ta v rámci akce "Snížené sazby pro fix 8 a 10 let" nabízí úvěry s uvedenými fixacemi se sazbou 1,89 %. Podmínkou je pojištění schopnosti splácet. Bez pojištění sazba začíná na 2,09 %.

Úrokové indexy na nových minimech
Snížení nabídkových sazeb v 6 bankách znamená posun úrokových indexů na nová historická minima. Index GOFI 70 mapující napříč všemi bankami ceny hypoték s 5letou fixací a LTV do 70 % klesl v uplynulém měsíci z 2,10 % na 2,03 % a oproti loňskému roku průměrná nabídková sazba klesla sice jen o 0,12 %, ale oproti dubnu 2011 jsou nyní sazba na méně než polovině.

Podobně je to i v případě dalších indexů s vyšším LTV. GOFI 85 meziměsíčně klesl o 0,06 p.b. na 2,19 % a zlevnění vykazují dokonce i 100% hypotéky, u kterých průměrná nabídková sazba klesla meziměsíčně z 2,19 % na 2,13 %. U 100procentních hypoték je to pro nás do jisté míry překvapením. Na začátku roku jsme predikovali, že 100% hypotéky budou letos v důsledku autoregulačních opatření bank spíše zdražovat. Míru zastoupení 100% hypoték v úvěrovém portfoliu jednotlivých bank totiž bedlivě sleduje Česká národní banka a banky se postupně z nejvyššího pásma stahují do nově definovaných pásem pod 90 % LTV. Pokles indexu je tentokrát odrazem přenastavení cen u Equa Bank a akcí Raiffeisenbank. 

Hypotéky 2009 - 2016 odhad

Luboš Svačina

odebírat zprávy