Pronajímáte byt? Nezapomeňte na daňové přiznání

Pronajímáte byt? Nezapomeňte na daňové přiznání

29.2.2016 - Pokud si majitel bytu přivydělává jeho pronájmem, musí podat daňové přiznání a zaplatit daň z příjmu. Výjimkou není ani zaměstnanec. Roční zúčtování daně zaměstnavatelem totiž v tomto případě nebude stačit. Jak na daňové přiznání a do kdy jej odevzdat vám poradíme.

Zatímco osoby samostatně výdělečně činné musí povinně každoročně odevzdat daňové přiznání, zaměstnanci jsou k této povinnosti vázáni jen v některých případech. Jednou z nich je právě situace, kdy mají zisk z pronájmu nemovitosti. Pokud zaměstnanec pronajímá byt, tak se jedná o příjem dle § 9 zákona o dani z příjmu. V takovou chvíli musí vyplnit přílohu číslo dvě daňového přiznání a vyžádat si od zaměstnavatele potvrzení o zdanitelných příjmech za rok 2015. Tento dokument bude přílohou daňového přiznání, které je nutné odevzdat do 1. dubna na odpovídajícím finančním úřadě.

Formulář k vyplnění lze vyzvednout na jakémkoliv finančním úřadě nebo stáhnout z internetu. Daňové přiznání jde také podat online na daňovém portále. Elektronické podání je jen jednou z možností doručení. Pokud pronajímatel dává přednost papírové podobě daňového přiznání, musí navštívit příslušný finanční úřad nebo poslat přiznání doporučeně poštou.

V daňovém přiznání musí pronajímatel vyčíslit příjmy a výdaje. S příjmy je to jednoduché, protože se jedná o částku obdrženou od nájemníka. Složitější počítání bude s výdaji. Při výpočtu výdajů si může pronajímatel zvolit, zda bude uplatňovat výdaje procentem z příjmů nebo skutečně vynaloženými výdaji. Pokud si není pronajímatel v této problematice příliš jistý, vyplatí se mu konzultace s účetním, který mu poradí, jaká varianta je pro něj nejvýhodnější. Existují také daňový poradci, které lze podáním daňového přiznání pověřit. Stačí doručit potřebné doklady a plnou moc. Za daňového poradce zpravidla zaplatí zákazník více než za účetní, ale mnohdy se to vyplatí. Poradce totiž za odevzdané přiznání ručí a v případě problémů se finanční úřad obrací přímo na něj.

Ačkoliv se zdá být 1. duben daleko, je ideální čas na řešení právě daňového přiznání. Koncem března se už na finančním úřadě prodlužují fronty a účetní jsou většinou plně vytížení. Zejména pokud si daňové přiznání pronajímatel nezvládne vyplnit sám, měl by již nyní oslovit daňového poradce nebo účetního o pomoc a dodat všechny potřebné dokumenty.

Lenka Doleželová

odebírat zprávy