Od ledna bude platit přísnější definice stavební parcely. Některé pozemky výrazně podraží

Od ledna bude platit přísnější definice stavební parcely. Některé pozemky výrazně podraží

25.6.2015 - Budoucí kupci parcel pro stavbu domu by neměli s výběrem otálet. Od ledna 2016 se cena pozemků, v jejichž okolí jsou vedené inženýrské sítě, zdraží až o pětinu. Nově bude takový pozemek zatížen daní z přidané hodnoty. Stejně jako pozemky, které tvoří jeden funkční celek se stavbou. Tudíž 21% DPH zaplatí prodejce například i za zahrady.

Pozemky, na nichž nejsou vedeny inženýrské sítě, jsou nyní osvobozené od daně. Mnoho parcel je však prodáváno za účelem výstavby rodinného domu a inženýrské sítě jsou vedené v blízkém okolí. Často záměrně kousek za hranicí pozemku. Může tedy nastat situace, že na sousedící parcelu se vztahuje povinnost zaplatit daň 21%, zatímco stejně výhodně postavená je od této povinnosti osvobozena.

Ministerstvo financí chtělo uvést zákon o dani z přidané hodnoty, který se bude nově vztahovat i na parcely s inženýrskými sítěmi v blízkém okolí, v platnost již letos. Zákonodárci nakonec odsouhlasili odklad a zákon bude platný až od ledna 2016. Výrazné zdražení pozemků, které bude důsledkem nového zákona, se nesetkává s velkým nadšením.

Pokud se lidé chystají ke koupi parcely, které se tyto změny v zákoně budou týkat, mají nejvyšší čas. Proces koupě pozemku není krátkodobá záležitost. Samotný zápis do katastru se může pozdržet a prodávající, který nestihne dokončit svůj prodej do konce roku, musí zaplatit 21% DPH.

Lenka Doleželová

odebírat zprávy