Kupujete nemovitost? Své peníze vložte do úschovny

Kupujete nemovitost? Své peníze vložte do úschovny

24.6.2015 - Nákup nemovitosti nese spoustu rizik. Opatrný musí být kupec při výběru seriózní realitní kanceláře, v jednání s prodejcem a v neposlední řadě při převodu peněz. Bezpečným způsobem předání stanovené částky je úschovna. Je zárukou bezproblémové transakce pro kupce i prodejce.

Podpisem smlouvy stvrzují obě strany svůj realitní obchod. Poté je třeba podniknout určité kroky k převodu nemovitosti. Vklad do katastru nemovitostí se však může někdy protáhnout. V takovém případě je vhodné, když jsou peníze svěřené třetí osobě, dokud vklad neproběhne.

Úschovna může mít různé formy a liší se svěřenou osobou. Třetí osoba by měla být vždy nezávislá. Službu úschovy zdarma nabízejí například realitní kanceláře, ale jsou zde jistá rizika. Peníze uložené na běžném účtu realitní kanceláře může ohrozit případná exekuce či insolvence jejího majetku. Existují i případy zpronevěry vložené částky. Takovým rizikům se dá vyhnout důsledným výběrem seriózní realitní kanceláře.

Některé banky nabízejí možnost úschovny prostřednictvím vázaných účtů. Bohužel banky se často orientují jen na podnikatelskou klientelu. Jediné riziko, které tento způsob úschovy nese, je krach banky. Je nutné podotknout, že toto riziko nesou i všechny další formy úschovy. Vklady jsou sice ze zákona pojištěny, ale jen do výše 100 000 eur. Náklady na úschovnu v bance se pohybují zhruba kolem dvou desetin procenta z vložené částky. Záleží na aktuální nabídce banky.

Pro soukromé osoby je velmi bezpečný způsob převodu peněz za kupovanou nemovitost tzv. notářská úschovna. Tento způsob úschovy je definován zákonem a na dodržování stanovených pravidel dohlíží Komora notářů České republiky a Česká advokátní komora. Při přebírání kupní ceny je sepsán protokol o notářské úschově a vložené peníze nemůže vybrat ani jedna ze smluvních stran, dokud nebude dokončen převod nemovitosti. Odměna pro notáře je pevně dána vyhláškou ministerstva spravedlnosti 196/2001 Sb. ve výši minimálně 1000 Kč a dále se navyšuje dle kupní ceny.

Podobnou formou je advokátní úschova. Většinou je nabízena v rámci odměny za právní služby, které advokát poskytuje k sepsání smlouvy a dalším úkonům spojených s realitním obchodem. Smluvní strany a advokát uzavírají zvláštní smlouvu o úschově. Peníze se ukládají na zvláštní účet, který nemůže být předmětem exekuce, dědictvím či zajištění závazků advokáta, na který je veden. Tento druh účtu nabízí banka pouze notářům a advokátům, kteří mají oprávnění k výkonu své profese.

Pokud se kupec rozhodne investovat do vybrané reality, je nutné až do přepsání nemovitosti důsledně chránit své finance. Vložit peníze na účet prodávajícího a čekat, zda vklad do katastru nemovitostí proběhne v pořádku, je obrovským rizikem. Způsobů úschovy peněz je spousta a všechny jsou lepší, než jednat příliš důvěřivě ve vztahu k prodejci.

Lenka Doleželová

odebírat zprávy