Občanský zákoník na straně nájemců

Občanský zákoník na straně nájemců

19.6.2015 - Pronájem bytu může být jistým příjmem, ale také nekonečným trápením. Pokud majitel narazí na konfliktního nájemce, těžko se bude dožadovat jakékoliv spravedlnosti. Občanský zákoník se totiž stará o práva nájemníků, která často dostávají vlastníky do úzkých.

Nájemce nepotřebuje souhlas vlastníka k mnoha zásadním věcem. Kouření v bytě nebo chování zvířat už není téma, ke kterému by se pronajímatel mohl vyjádřit. Nájemník nemá dokonce povinnost pobyt zvířete hlásit. Zákon jej umožňuje. Výjimkou může být situace, kdy zvíře výrazně působí problémy ostatním obyvatelům. Například když pes vytrvale štěká. V takovém případě může majitel bytu zasáhnout.

Podobnou volnost má nájemce i v problematice přijímání nových osob do domácnosti nebo dalšího pronajímaní. Pokud se rozhodne využít některé prostory bytu k dalšímu pronájmu, nemusí vlastníka žádat o souhlas. Občanský zákoník mu pouze ukládá povinnost nové členy domácnosti ohlásit a zachovat také svůj pobyt na daném místě. Podnájemníky se většinou stávají studenti, kteří na vlastní byt finančně zatím nedosáhnou. Na rozdíl od nájemce nemají při užívání nemovitosti tolik práv. Například ohledně zmíněného kouření a chování zvířat.

Jako zvýhodnění majitele nemovitosti se tváří možnost výpovědi bez výpovědní lhůty. Nepotřebuje k tomu žádné rozhodnutí soudu a nemusí shánět nájemci adekvátní bytovou náhradu. Důvod k takové výpovědi musí být ale stanovený zákonem. Zejména jde o případy, kdy nemovitost nenapravitelně poškodí nebo neplatí nájemné či poplatky déle než tři měsíce. S výpovědí to mají ještě jednodušší nájemci. Stačí ji vhodit majiteli do schránky. Kompletní článek naleznete v červnovém vydání našeho realitního magazínu REALITYČECHY, který si můžete nyní zde bezplatně přečíst.

reality čechy červen 2015

Lenka Doleželová

odebírat zprávy