Nástrahy při stavbě domu na klíč

Nástrahy při stavbě domu na klíč

27.5.2015 - Stavba domu "na klíč" je stále populární variantou, jak si zajistit bydlení. Stačí vybrat místo, projekt na dům a ten si nechat postavit firmou. Zní to jednoduše, ale cestou může budoucího majitele domu potkat mnoho nepříjemností. Na co si dát při stavbě rodinného domu firmou pozor?

Výběr firmy by se neměl uspěchat
Firma by měla zařídit vše od papírování až po reálnou stavbu. Trh je plný společností, které nabízejí stavbu domu "na klíč". Není nutné vložit finance na pořízení bydlení hned první, která se namane. Pokud vybírá budoucí majitel nemovitosti podle internetu, měl by vždy chtít vidět i reálnou podobu již vybudovaných projektů. Neměl by se bát oslovit přímo vlastníky těchto nemovitostí a vyptávat se na spokojenost. Většina zájemců o tento způsob pořízení reality nemá zkušenosti se stavebnictvím, a proto by měl zvolit firmu, které plně důvěřuje.

Na smlouvu o dílo přizvat právníka
Pouhá důvěra k firmě by byla nerozvážným činem. Je vždy nutné sepsat smlouvu pro případ sporů. Tuto smlouvu předloží nejspíš samotná firma, ale budoucí majitel domu by si měl přizvat ke kontrole právníka. Člověk bez skvělé znalosti práv a zkušeností by nemusel rozpoznat, že je smlouva sepsána výhodně pro dodavatele. V případě sporu by se tak zákazník těžko dovolával svých práv. Zbystřit by měl také zákazník, po kterém chce společnost uhradit celou částku předem. Určitou částku předem zaplatit musí, ale nikdy by to neměla být celá částka.

Průběh stavby je potřeba kontrolovat
Smlovou o dílo vše jen začíná. Firma se pustí do práce a nyní je nutná stejná obezřetnost. Společnost své zákazníky sice ubezpečí, že se již o vše postará, ale na to se nelze spoléhat. Průběh prací může také kontrolovat stavební dozor. Zde je třeba dbát na to, aby byl nezávislý na dodavatelstké firmě. Pokud klient zabezpečí dohled nad stavbou tímto způsobem, tak může být klidnější. I přesto by měl podnikat namátkové prohlídky a nahlížet do stavebního deníku a faktur. Při návštěvách rozestavěného domu by měl mít vždy po ruce fotoaparát a průběžně pořizovat dokumentaci. Při pozdějších sporech by takové fotografie mohly být zásadní.

Platí, že dům postavený "na klíč" je méně starostí, než jej stavět svépomocí. Často se k této variantě uchylují lidé, kteří se stavebnictvím nemají zkušenosti a z toho důvodu raději připlatí firmě za komplexní službu. Určitý díl starostí by si však budoucí majitel měl ponechat a kvalitu práce vybrané firmy důsledně prověřovat.

Lenka Doleželová

odebírat zprávy