Hypotéky jdou na dračku. Banky v dubnu rozpůjčovaly o třetinu více než loni

Hypotéky jdou na dračku. Banky v dubnu rozpůjčovaly o třetinu více než loni

26.5.2015 - Počty i objemy sjednaných hypotečních úvěrů rostou meziročně o desítky procent a hravě překonávají dosavadní maxima z období před hypoteční krizí. Celkem banky v dubnu rozpůjčovaly 16 miliard korun a stavební spořitelny přidaly necelé 4 miliardy. Při tomto tempu banky letos sjednají úvěry za více než 200 mld. Kč.  

V dubnu si sjednalo hypotéku 8950 lidí. Loni v dubnu jich bylo o 1757 méně. V meziročním srovnání počet klientů s hypotékou vzrostl téměř o čtvrtinu a celková suma sjednaných úvěrů stoupla o 34 % na 15,96 miliardy korun. Dosavadní rekord z roku 2007 (12,7 mld. Kč) letos banky překonaly o více než 3 miliardy. 

Raketový růst objemu sjednaných hypoték souvisí s rostoucí výší půjčené částky. Zatímco loni průměrná částka jen dvakrát vystoupala nad 1,7 milionu Kč, letos se tam drží již 4 měsíce v řadě a v uplynulém měsíci vystoupala na 1,783 mil. Kč. Příčinu nárůstu průměrné výše hypotéky vidíme především v příznivých sazbách hypoték s vyšším LTV, větší intenzity výstaveb rodinných domů a rostoucích cen nemovitostí obecně.

Trh opět zažívá hypoteční boom. Klesající nezaměstnanost, nízké sazby a dostatečně široká nabídka nemovitostí jsou hlavními příčinami růstu zájmu o úvěry na bydlení a oproti roku 2013 mnohem menší roli hraje refinancování, které se na celkovém objemu sjednaných hypoték podílí zhruba 23 %. Po očištění je zřejmé, že suma nově sjednaných hypoték je letos vyšší než v roce 2007, kdy i u nás vrcholila hypoteční horečka, kterou následně zchladila americká hypoteční krize. Ačkoliv nyní je situace odlišná, ČNB vývoj na trhu pozorně monitoruje a zvažuje omezení maximální výše a doby splatnosti úvěrů.

Hypotéky 2015

Komerční banka soupeří s Českou spořitelnou o druhou příčku
Portál iHNed.cz zveřejnil neoficiální hypoteční statistiky Ministerstva pro místní rozvoj za 1. kvartál. Největší podíl na celkovém objemu sjednaných hypoték měla v prvním čtvrtletí Hypoteční banka (10,2 mld. Kč) následovaná Komerční bankou (9,57 mld. Kč), která v tomto čtvrtletí těsně předběhla Českou spořitelnu 9,4 mld. Kč. Následují Raiffeisenbank (3,01 mld. Kč), UniCredit Bank (2,48 mld. Kč), Wüstenrot hypoteční banka (1,48 mld. Kč), Sberbank (0,56 mld. Kč) a GE Money Bank (0,31 mld. Kč). V datech Ministerstva pro místní rozvoj však nejsou zahrnuty výsledky Expobank, Equa Bank, mBank, Airbank, Oberbank a WSPK. V součtu tyto banky během prvního čtvrtletí podle našeho expertního odhadu sjednaly hypotéky za zhruba 2,5 - 3 miliardy korun.

Při stávajícím rychlém tempu nárůstu nových obchodů se obáváme, že některé banky mohou narazit na hranici svých kapacit a především v letních měsících, kdy zaměstnanci čerpají dovolené, může docházet k prodlužování doby schvalování úvěrů. Zároveň také nevylučujeme, že banky začnou prostřednictvím ceny korigovat příliv poptávky a úrokové sazby mohou v některých bankách vzrůst. V tuto chvíli průměrná nabídková úroková sazba činí 2,15 %, v praxi však klient může získat úrokovou sazbu o více než půl procenta nižší. Jen je třeba mezi bankami pečlivě vybírat. 

Tržní podíly bank
 

Libor Ostatek

odebírat zprávy