Jak poznat seriózní realitní kancelář?

Jak poznat seriózní realitní kancelář?

6.5.2015 - Při prodeji či koupi nemovitosti by měl být každý obezřetný. Nejedná se o malé částky a pro mnohé je utržená nebo naopak vydaná suma zásadní položkou v rodinném rozpočtu. Právě kvůli opatrnosti by si lidé měli zvolit seriózní realitní kancelář, která jejich finance dokáže ochránit. Bohužel některé realitní kanceláře upřednostňují vlastní prospěch na úkor svých klientů. Někdy se lidé mohou stát i obětí podvodů. Podle čeho poznat seriózní realitní kancelář?

Reference od známých
Nejlepší reklamou jakéhokoliv podniku je spokojený zákazník. To platí i v oblasti realitních kanceláří. Je potřeba vždy věnovat pozornost zkušenostem dosavadních klientů. Samozřejmě nejlepší variantou je, že budoucímu klientovi reference poskytne člověk, kterého důvěrně zná. Pomoci však může také internet. Nespokojení zákazníci často zakládají diskuse, kde upozorňují na své negativní zkušenosti.

Zázemí společnosti
Seriózní realitní kancelář by měla mít své sídlo s danou provozní dobou. Každý by si měl najít čas navštívit kanceláře vybrané společnosti a přesvědčit se, zda jde opravdu o podnik s příjemným zázemím a sympatickými pracovníky. V tomto ohledu by zájemce o služby realitní kanceláře měl dát na první dojem. Provozovna by také měla být řádně označena odpovědnou osobou a oprávněním k činnosti. Důvěryhodnost realitní kanceláře může také zvýšit její dlouholetá působnost na trhu.

Chování realitního makléře
O fungování vybrané společnosti hodně prozradí i schůzka s realitním makléřem. Pokud potencionální klienty netrpělivě tlačí do podpisu smlouvy, dá se předvídat, že něco není v pořádku. Každý by si měl smlouvu v klidu přečíst a podepsat ji až za předpokladu, že všem uvedeným větám rozumí. V tomto ohledu se nevyplatí šetřit a každý by měl rozmyslet, zda je vhodné vyhledat služby advokáta. Makléři neseriózních kanceláři jsou schopni slibovat, že z prodeje nemají provizi. Nikdo však nebude nabízet tyto služby zadarmo. Při podpisu podvodné smlouvy by pak klient mohli zaplatit mnohem víc, než si dokáže představit.

Členství v asociaci
Určitou prestiž získá realitní kancelář i vstupem do Asociace realitních kanceláří České republiky. Každý člen tohoto sdružení je povinen dodržovat Stanovy ARK ČR a Etický kodex realitního makléře. Podmínkou je také ověření znalostí, které makléř podstupuje jednou za 5 let.

Čas věnovaný výběru seriózní realitní kanceláře se rozhodně vyplatí. Realitní kancelář si může založit každý. K získání živnosti na realitní činnost není potřeba žádné doložení odbornosti. Nedá se tudíž předpokládat, že všechny společnosti budou dodržovat etické kodexy. Proto doporučujeme věnovat čas výběru té správné realitní kanceláře.

Lenka Doleželová

odebírat zprávy