Na co si dát pozor při koupi pozemku?

Na co si dát pozor při koupi pozemku?

27.4.2015 - Nezáleží na tom, zda lidé kupují pozemek na investici nebo bydlení. Všichni kupující by měli být ostražití. Na první pohled se může zdát, že je vyhlédnutý pozemek dokonalý. Později se však mohou vyskytnout vady, které při osobní prohlídce nemusí být vždy vidět. Proto je nutné důsledně ověřit veškeré dostupné informace k pozemku.

Pomůže nahlédnutí do katastru
Každý člověk má právo nahlédnout do katastru nemovitostí. Stačí znát parcelní číslo a ověřovat informace může kdokoliv online na webových stránkách Státní správy zeměměřictví a katastru. Zájemce zjistí, zda pozemek nemá více majitelů a jestli na některého z nich není vedena exekuce nebo se nenachází v konkurzním řízení. Pozor si také kupci musí dát na věcná břemena vázána k parcele. Může se stát, že si začne díky břemenu někdo nárokovat přístup na pozemek. To vše se dá pohodlně zjistit z domova přes internet.

Je potřeba prověřit přístup k parcele
Budoucí majitel pozemku by měl myslet na bezproblémový přístup ke svému majetku. Pokud je cesta vedena po veřejné komunikaci, mělo by být vše v pořádku. Někdy se může stát, že část cesty je v osobním vlastnictví nebo v nějakém sporu. V takovém případě se dá očekávat nějaký problém.

Když chce majitel pozemku stavět
Pokud člověk kupuje stavební pozemek se záměrem postavit na něm dům, musí si ohlídat především jeho zařazení do územního plánu do zastavitelné oblasti. Stavební parcela nám ale nezajistí, že na ní může majitel postavit rodinný dům, který si vysnil. Proto by se měl informovat na místním obecním či městském úřadě, zda se k pozemku nevztahují nějaké vyhlášky a omezení. Dané úřady mohou omezit výšku budov, barvu střechy a další. Informovat by se měl kupec také na budoucí plány výstavby v okolí. Mohl by být nemile překvapen například vybudováním rušné silnice v blízkosti jeho plánované reality.

Ochranné zóny mohou znepříjemnit stavbu
Ochrannou zónou se rozumí vzdálenost od drátů vysokého vedení, břehů rybníka či lesa, v které se nedá stavět. O těchto nařízeních by se člověk měl též informovat na místních úřadech. Platí to i pro lidi, pro které má být pozemek pouze investicí. V dalším prodeji by nevhodná přítomnost těchto ochranných zón mohla snížit prodejní cenu pozemku.

Zejména v okolí větších měst je po pozemcích stále velká poptávka. Bohužel se v nabídce objevují i parcely s omezením, jak je následně používat. Takové problémy mnohdy majitelé při prodeji skrývají. Každý by se měl chránit tím, že využije všech dostupných prostředků, aby odhalil problémy s pozemkem včas. Pro mnohé se jedná o životní investici a tudíž je opatrnost velmi důležitá. Proto doporučujeme využít služby prověřené realitní kanceláře.

Lenka Doleželová

odebírat zprávy