Nová zelená úsporám

Nová zelená úsporám

8.4.2015 - Ministerstvo životního prostředí vyhlásilo další výzvu programu Nová zelená úsporám. Výrazně zjednodušilo administrativu a zpřehlednilo podmínky. Českému stavebnictví i ekonomice by ale nejvíce prospěl kontinuální, tedy celoroční program bez každoročních výzev. A také vyhlášení podpory novostavbám bytových domů v pasivním standardu.

Aliance Šance pro budovy vítá, že ministerstvo program stále zjednodušuje, protože složitá administrativa mnoho zájemců v minulosti odrazovala. "Loni současné vedení ministerstva výrazně zrychlilo příjem žádostí, zjednodušilo administrativu i podmínky. K dalšímu zpřehlednění dojde i letos, mimo jiné se odbourá potřeba energetického posudku. Jsme také rádi, že podmínky pro rodinné domy zůstaly v podstatě stejné jako loni a je tedy zachovaná kontinuita programu," uvedl ředitel aliance Šance pro budovy Petr Holub.

Podle něj je pouze škoda, že ministerstvo nevyhlásilo podporu pro novostavby bytových domů v pasivním standardu. "Dle našich informací řada developerů zvažuje přepracování projektů do kvalitnějšího standardu, k čemuž je nezbytná podpora na pokrytí části vícenákladů s tím spojených," konstatuje Holub.

Aliance Šance pro budovy je zároveň přesvědčená, že ideální by bylo vyhlásit program kontinuálně, tedy s možností podávat žádosti po celý rok. "Máme četné ohlasy od většiny našich členů, že každoroční výzvy trhu nesvědčí. Projektanti, výrobci materiálů i stavbaři jsou najednou zavaleni prací a nestíhají, ruší dovolené nebo pracují i přes víkendy a svátky, po zbytek roku mají pak zbytečně volné kapacity," vysvětluje Holub, který se účastnil jednání o podobě programu na ministerstvu.

Program by kromě toho měl být určitou dlouhodobou jistotou pro vlastníky budov, kteří s ohledem na něj budou moct plánovat své investice. "Potenciální žadatelé musí mít důvěru, že až si naspoří peníze nebo až přijde čas přirozené obnovy budovy, tak program bude pořád existovat," dodává Holub.

Lucie Mazáčová

odebírat zprávy