Levné hypotéky jako protiváha rostoucím cenám bytů

Levné hypotéky jako protiváha rostoucím cenám bytů

9.3.2015 - Průměrná cena bytů v únoru vzrostla na 1,84 milionu korun. V porovnání se stejným obdobím loňského roku jsou nyní ceny o 110 000 Kč výše. Úroveň dostupnosti bydlení navzdory rostoucím cenám bytů zůstává na excelentní úrovni. Pozitivně působí pokles úrokových sazeb hypoték a rostoucí příjem domácností.
 
Úrokové sazby hypoték klesají již 15 měsíců v řadě. Průměrná nabídková sazba klesla v únoru o dalších 5 setin procentního bodu na 2,30 %. Druhým faktorem pozitivně ovlivňujícím úroveň dostupnosti bydlení v ČR je úroveň průměrných příjmů domácnosti. Po aktualizaci dat Českého statistického úřadu je patrné, že českým domácnostem se dařilo v roce 2013 o něco lépe a růst příjmů očekáváme i v letošním roce. V opačném směru však působí rostoucí ceny nemovitostí. Podle aktuálních statistik portálu RealityČechy.cz vzrostla v únoru průměrná cena bytů o 30 000 Kč na 1,84 milionu korun. V meziročním srovnání jsou ceny bytů v tuto chvíli již o 110 000 Kč výše.

Výsledkem působení těchto tří faktorů, kde negativně působí pouze růst cen bytů, je meziroční zlepšení úrovně dostupnosti vlastnického bydlení. Index dostupnosti bydlení, který měří, jak velkou část čistého příjmu musí domácnost vynaložit na splátku hypotéky, v únoru dosáhl hodnoty 30,5 %. Oproti stejnému období loňského roku zatížení domácností hypoteční splátkou kleslo o 1 procentní bod. Tehdy při průměrné ceně 1,73 mil. Kč a úrokové sazbě 3,00 % hodnota indexu činila 31,4 %.

Dostupnost bydlení 2015
   
Z pohledu jednotlivých regionů České republiky k největšímu meziročnímu zlepšení dostupnosti bydlení došlo v Královehradeckém, Libereckém kraji a na Vysočině, kde průměrná cena bytů opět klesla pod 1 milion korun a oproti loňsku je nižší o 120 000 Kč. Na opačném konci je Jihočeský kraj, kde díky nárůstu průměrných cen bytů o 460 000 Kč vzrostlo zatížení domácností o bezmála 6 procentních bodů.

V absolutních číslech nejlepší míru dostupnosti dlouhodobě vykazuje Ústecký kraj (11,4 %), Moravskoslezský (15,5 %) kraj a Vysočina (16,1 %). Naopak největší zátěž pro rozpočet domácnosti znamená pořízení bytu v Praze, kde průměrná cena bytů za posledních 12 měsíců vzrostla o 410 000 a aktuálně činí 4,38 milionu korun. Tamní domácnosti i při vyšších příjmech vynaloží na splátku hypotéky více než polovinu svých průměrných čistých příjmů.

Luboš Svačina

odebírat zprávy