V Olomouci je znovu sháňka po menších bytech

V Olomouci je znovu sháňka po menších bytech

6.3.2015 - Dobré hypoteční úročení a kvalitní bytová výstavba. To jsou podle odborníků hlavní důvody faktu, že se v jenom ze čtrnácti českých krajských měst, Olomouci, opět rozhýbal trh s menšími byty. V některých lokalitách je po letech znovu problém takové bydlení sehnat. Zároveň začala mírně vzrůstat i cena jednopokojových a dvoupokojových bytů.

"V posledních třech nebo čtyřech letech se v Olomouci projevovala stavební krize, ale nyní se trh znovu rozjel. Dnes se s trochou nadsázky dá říct, že se prodá všechno, co se postaví. Mohou za to hlavně nízké sazby hypotečních úvěrů, ale také současná kvalitní bytová výstavba," všiml si majitel olomoucké společnosti HRK Petr Korytar.

Zapravdu mu dává také další olomoucký znalec poměrů, majitel kanceláře Montana Reality Pavel Sigmund: "Sazby jsou výborné, začínají na 1,69 procenta, to lidi donutilo přemýšlet a leckdo dnes investuje do nemovitosti, aby ji mohl pronajímat. Ceny sice už začaly mírně růst, hlavně u jednopokojových a dvoupokojových bytů, ale stále se nákup a následný pronájem vyplatí. V Olomouci se stále staví nové byty a i těch starších je zatím dost, a to jak v cihle, tak paneláky." 

Růst cen dokládá i statistika specializovaného portálu relitycechy.cz a realitymorava.cz. U bytů 1+1 se ceny pohnuly směrem nahoru od začátku letošního roku a v každém měsíci se zvedají zhruba o dvě procenta.  Průměrná nabídková cena bytu 1+1 byla v únoru na zmiňovaném portálu zhruba 1.145.000 korun. Byt 2+1 se ve stejném období v průměru nabízel za něco více než 1.620.000 korun. Pro srovnání, průměr v celé České republice byl v únoru u bytů 1+1 zhruba 827.500 a u bytů 2+1 těsně přes 1.160.000 korun.

Petr Vitásek

odebírat zprávy