Výsledek potvrzen. Loni banky poskytly hypotéky za 154 mld. Kč. Bude rok 2015 rekordní?

Výsledek potvrzen. Loni banky poskytly hypotéky za 154 mld. Kč. Bude rok 2015 rekordní?

26.1.2015 - V loňském roce tuzemské banky poskytly hypotéky v hodnotě 154,2 mld., což je druhý nejvyšší výsledek v historii. Oproti roku 2013 rostl objem nových hypoték, naopak refinancování meziročně pokleslo. Příčinou je jednak růst realitního trhu, ale také snaha bank udržet si stávající klienty. 

Objem sjednaných hypoték v posledním měsíci loňského roku vystoupal podle dat serveru hypoindex.cz na 14,4 miliardy korun, což je nejvyšší prosincová hodnota v dosavadní historii a druhý nejúspěšnější měsíc za celý loňský rok. Celkově v prosinci bylo podepsáno 7995 hypoték, takže průměrná výše sjednaného hypotečního úvěru skokově narostla na 1,8 milionu korun. K této hranici se ukazatel průměrné výše úvěru vyšplhal naposledy v prosinci 2008 a od té doby jen zřídkakdy průměr vystoupal na 1,7 mil. Kč.

Růst průměrné výše úvěrů souvisí jednak s nárůstem cen nemovitostí, ale především s rekordně nízkými úrokovými sazbami. Klienti nyní jednak dosáhnou na vyšší částky a zároveň v menší míře zapojují vlastní prostředky, které při stávajících nízkých sazbách investují raději jiným způsobem, nebo si je ponechávají v rezervě.

150 + 4,5 miliardy za nereportující banky
V součtu za celý loňský rok banky podle dat serveru hypoindex.cz poskytnuly 88 810 hypoték v celkovém objemu 149,7 miliardy korun. Necelých 150 mld. Kč však není kompletní výsledek celého trhu, neboť v tomto čísle není započtena produkce mBank, Oberbank, Fio banky a WSPK. Po započtení i těchto poskytovatelů, jejichž produkci odhadujeme na 4,5 mld. Kč, činí celková suma sjednaných hypoték avizovaných 154,2 miliard korun. Tento výsledek je nejrelevantnější za celý hypoteční trh, neboť je složen z kompletních dat všech poskytovatelů hypoték působících na českém trhu.

Do výše uvedených čísel je třeba ještě zasadit výsledek publikovaný Ministerstvem pro místní rozvoj, které spočítalo, že banky v loňském roce rozpůjčovaly prostřednictvím hypoték 143,4 miliard korun. Rozdíl 6,3 miliard, který je mezi statistikami MMR a Fincentrum Hypoindexu, vyplývá ze skutečnosti, že v datech MMR kromě výše uvedené čtveřice bank (mBank, Oberbank, Fio banky a WSPK) chybí ještě Expobank (dříve LBBW Bank) a Equa Bank.

Refinancování na ústupu
V loňském roce jednoznačně oslaboval trend refinancování. Podle našeho odhadu, který vychází z dat České národní banky, míra refinancování dosahovala zhruba 23 %, což v celoroční produkci znamená zhruba 35 miliard korun. V roce 2013 při odhadované 35% míře refinancování objem refinancovaných úvěrů dosahoval více než 55 miliard korun. Pro banky, ale obecně i ekonomiku jako celek jsou to pozitivní čísla, která reflektují oživení na realitním trhu a menší fluktuaci klientů na trhu hypoték.

Luboš Svačina

odebírat zprávy