Senát navrhuje odklad 21procentní sazby DPH na prodej stavebních pozemků

Senát navrhuje odklad 21procentní sazby DPH na prodej stavebních pozemků

12.12.2014 - Senát navrhl odložit až na rok 2016 zavedení 21procentní sazby daně z přidané hodnoty pro prodej stavebních pozemků. K němu má dojít od 1. ledna 2015 na základě upřesnění definice stavebního pozemku. Podle předkladatele návrhu Jiří Oberfalzera opatření pomůže vyřešit již dohodnuté prodeje zasíťovaných pozemků, protože prodejci by jejich cenu museli bez přijetí odkladu od příštího roku o pětinu zvýšit.

"Za Ekospol, ale i další tuzemské developery tento krok Senátu velmi vítám. České stavebnictví stále ztrácí na předkrizovou úroveň téměř čtvrtinu a zdražení stavebních parcel by bylo jen dalším políčkem celému odvětví, ačkoliv potenciální výnos z tohoto nesystémového opatření bude pro státní rozpočet zanedbatelný," říká Evžen Korec, generální ředitel Ekospol a.s.. "Nejvíce mě ale zaráží, že ani v polovině prosince nevíme, zda se od Nového roku bude daň platit či nikoliv. U parcel v Praze se přitom může jednat až o milion korun. Celá situace velice nápadně připomíná loňský rok, kdy se zákonodárci obdobně přetahovali, zda zrušit osvobození pozemků od DPH. Máme tu tak legislativní Kocourkov číslo dvě," dodává Korec.

Vrácení novely o DPH Senátem zpět do Poslanecké sněmovny se tak může stát rozbuškou na domácí politické scéně a vše nasvědčuje tomu, že se vráceným zákonem bude Poslanecká sněmovna znovu zabývat ještě do konce roku. "Apeluji na poslance, aby v případě přehlasování senátní verze novely v ní ponechali opatření oddalující zdražení parcel až na rok 2016. Vrácení do původního stavu by vrazilo tuzemským developerům dýku do zad a na dlouhý čas by prakticky zcela podvázalo výstavbu rodinných domů v zemi. Zároveň apeluji na zákonodárce, aby takto získaný čas využili k diskusi s developery a společně s námi nalezli řešení dané situace, které bude přijatelné pro obě strany," uzavírá Evžen Korec.

Lucie Mazáčová

odebírat zprávy