Reality Moravská Třebová: největší zájem je o starší domy k rekonstrukci

Reality Moravská Třebová: největší zájem je o starší domy k rekonstrukci

8.12.2014 - Moravská Třebová byla založena ve 13. století jako typicky kolonizační město a dnes má díky svým významným památkám status "městská památková rezervace". Žije zde 11 300 obyvatel a průměrná nezaměstnanost se pohybuje kolem 15 %. V letech 2008 – 2012 bylo v Moravské Třebové postaveno 34 nových bytů, z toho 27 v nových rodinných domech a 7 v bytových domech. Současná výstavba nových bytových domů je nulová. Staví se pouze rodinné domy a opravují starší byty.

Celkově největší zájem převládá o starší domy určené k rekonstrukci. Mezi hlavními požadavky figuruje blízkost centra a zahrada. Poptávka je také po stavebních parcelách.

"Obojího však k prodeji moc není, popř. za vysoké ceny, což je nepřijatelné pro kupující. Zájemci proto čekají, až cena klesne na, pro ně, přijatelnou hodnotu. Většinou jde o zájemce, kteří bydlí v bytech a chtějí domek, takže nejsou nuceni spěchat. Výstavbu domu pak částečně financují z prodeje bytu. Nejhůře prodejné jsou novostavby a rekonstruované byty - opět je to otázka ceny. Prodávající chce vysokou cenu, aby se mu vrátily náklady např. za "krásnou koupelnu". Jenže kupujícímu se líbí jiné obklady a bude ji stejně předělávat. Proč by měl tedy platit za něco, co chce vybourat. V žádném případě se prodávajícímu náklady spojené s rekonstrukcí nebo výstavbou nového domu nevrátí. Finančně vychází lépe, když prodá nemovitost neupravenou. Stejná situace jako při koupi nového auta - vyjedete s ním ven a hned ho budete chtít prodat. Nikdo vám nedá to, za co jste si ho pořídili," uvádí Jiří Kovář, jednatel realitní kanceláře Kareal.

U bytů je největší poptávka zaznamenána u typů 1+1 a 2+1. Cenové rozpětí se pohybuje mezi 350 – 650 tisíci Kč. Starší domy určené k rekonstrukci lze koupit do 1,2 milionu Kč, přičemž nejnižší ceny se pohybují i kolem 350 tisíc Kč. Ceny domů se odvíjí od lokality, zejména pak od vzdálenosti do centra města. Ve většině případů je od kupujících vyžadována zahrada. V Moravské Třebové převažují domy řadové zástavby nebo dvojdomky z období první republiky; zahrada mívá rozměry kolem 350 m2.

Prodej nemovitostí v Moravské Třebové je v porovnání s minulým rokem prakticky stejný. Rozdíl je spíše v cenách, které jsou o něco nižší, což se týká starších domů i bytů.

Výstavba v Moravské Třebové: komerční prostory a sportovní vyžití
Poslední rozsáhlejší výstavba se v Moravské Třebové uskutečnila v roce 2006, kdy zde vznikla průmyslová zóna s rozlohou 11,4 ha. Firmy působící v oborech výroby obráběcích nástrojů, přesného strojírenství, tlakových patron nebo zpracování polymerů zaměstnávají více než 420 lidí. V menší míře je však už zaznamenána výstavba rodinných domů, která vzhledem k levnějším pozemkům probíhá převážně v okolních obcích.

Výraznou proměnou prošla ve městě lokalita Knížecí louky - neudržovaný a zanedbaný prostor se revitalizoval na biocentrum s nově vybudovaným ekotypem pro nové či staronové druhy živočichů. Došlo i k obnovení koryta Třebůvky. Pro sportovní a volnočasové aktivity je zde také postavena cyklostezka (683,9 m) a čtyři in-line dráhy v základní šířce 3 m a celkové délce 1,8 km.  

Markéta Szarowská

odebírat zprávy