Rychlý prodej domu či bytu? Pomůže výkup nemovitosti

Rychlý prodej domu či bytu? Pomůže výkup nemovitosti

11.11.2014 - Výkup nemovitostí vyhledávají zájemci, kteří z různých důvodů spěchají a nemají dostatek času na běžný způsob prodeje. Častým důvodem může být zadluženost objektu nebo potřeba rychle získat finanční hotovost za účelem výhodného nákupu jiné nemovitosti.

V podstatě lze vykoupit cokoliv, pokud existuje zájemce o danou nemovitost nebo dochází k výkupu s přesně daným záměrem. Proces výkupu nemovitosti se odvíjí od skutečnosti, zda je realita zatížena určitými závazky (např. zástavní právo, exekuce). Jestli ano, je celý proces nejdříve projednán s právním zástupcem společnosti a pak následují další potřebné kroky k výkupu. Kontaktováním všech věřitelů se zjistí skutečná výše závazků na dané nemovitosti a rozhodne se, zda má výkup smysl a určí se cena. Ta se pohybuje mezi 50 – 70 % ceny tržní.

Samozřejmě jsou možné i výjimky. "Pokud se bavíme o potřebných dokumentech, tak ty jsou standardní: List vlastnictví, katastrální mapa, nabývací titul a dokumentace ke všem závazkům vlastníka," uvedl Přemysl Tyl, jednatel společnosti Zenit Reality.

Jaká kritéria se podílí na stanovení výkupní ceny?
Výše výkupní ceny se obecně stanovuje na základě stavu nemovitosti, prodejnosti v dané oblasti a obvyklých cenách v dané oblasti. Velmi důležitým činitelem jsou závazky, které zatěžují danou nemovitost. V případě bytů záleží na stavu bytového domu a na jednotlivých spoluvlastnících domu. Klient se zájmem o koupi bytu se vždy zajímá o dění v domě, kdo zde bydlí a jestli se jedná o problémové nájemníky. U rodinných domů je kritérií více: stav domu po stavební stránce, použité materiály k výstavbě, celkové řešení domu, poloha nemovitosti v obci, dostupnost dopravy, infrastruktury obce či způsob topení během zimních měsíců v daném místě.  

Následný prodej
Prodej vykoupené nemovitosti se obvykle pohybuje ve třech rovinách. Jednou z možností je situace, kdy nemovitost má již předem svého zájemce a pak proběhne přímý prodej kupujícímu. Dále je možné, že musí objekt nejprve projít opravou, čímž se navýší jeho tržní hodnota, a až následně jde realita do prodeje. V případě, že je nemovitost v dobrém stavu, nabízí se ihned k prodeji.   

Markéta Szarowská

odebírat zprávy