Moderní architektura v typické vinařské oblasti. Oáza pro náročné

Moderní architektura v typické vinařské oblasti. Oáza pro náročné

28.7.2014 - Na jižní Moravě se postupně vybudovalo několik měst a mnoho malých městeček, k nimž neodmyslitelně patří vinice a ovocné sady. S touto oblastí je pevně spjata nejen pestrost kulturních, přírodních či technických památek, ale i moderní architektura. Ta nemusí představovat pouze sklo v kombinaci s betonem, novodobá výstavba může ctít mj. i tradici.

Jednou z takových lokalit je např. vinařská obec Pavlov. V samotném centru, na památkově chráněné ulici Česká, je realizována výstavba apartmánů a sklepních prostor z 18. století, která nese název "U Venuše". Stavba je projektována jako jeden celek, zvenku však vypadá jako tři samostatné objekty. Smyslem celého projektu je zachovat ráz ulice i obce s ohledem na architekturu a vinařskou historii. Tento koncept je převzat od původní zástavby, která zde existovala až do 60. let minulého století.

"Srostlice tří budov začíná na jižní straně dvěma domy s hřebeny střech rovnoběžnými s ulicí Česká. Formální řešení vychází z tradičního tvarosloví. Objem, tvar, proporce, sklon střech i materiály odpovídají místní stavební typologii. Nejedná se však o repliky původních historických detailů, nýbrž o jejich dnešní interpretaci. Část detailů je vědomě zcela moderní. Nechceme předstírat historii. Chceme, aby bylo zřejmé, že jde o soudobou stavbu, která volně navazuje na historické předobrazy," prozradili o projektu architekti Aleš Burian & Gustav Křivinka.

Opilé sklepy: milovaná i nenáviděná tančící ulička
Naopak ryze moderní architektura Josefa Veverky je k vidění ve Velkých Pavlovicích. Netradiční vinařskou uličku tvoří patnáct sytě zelených, žlutých, modrých i oranžových vinných sklípků umístěných v jedné řadě. Kromě pestrých barev se od ostatních nemovitostí odlišují i svými asymetrickými tvary, díky nimž to vypadá, že celá ulička tančí. Z toho důvodu se v době realizace projektu tamní obyvatelé rozdělili do dvou táborů – toho, co výstavbu „opilých sklepů“ vítal, a toho, který s ní nesouhlasil.

Ulička Starohorky přilákala svým vzhledem nejen turisty, ale i podnikatele, lékaře či právníky z různých koutů ČR, již si atypické sklípky zakoupili. K dispozici zbývá ještě jeden z "la gaudiwasser" (= opilé sklepy).

Výhodou je maximální pohodlí, o které se stará stálý správce. Ten zajišťuje údržbu domů, sadu a malého vinohradu, na přání např. vytopí objekt nebo připraví jízdní kola. Jednotlivé nemovitosti mají výstup na pozemek za domem, kde jsou situovány vlastní menší vinice, ovocný sad a společné prostory. Okolí dokresluje umístění sklepů na kopci s výhledem na široké okolí, vč. Pálavy.

Jak se podobné luxusní a netradiční objekty prodávají? O tom nás poučil Tomáš Matras z Matras & Matras reality: "Prezentace podobných nemovitostí probíhá částečně neveřejnou formou, tzn. speciálními obchodními kanály - například přes známé, kteří vyrábí víno. Obecně je však kladen větší důraz na kvalitu stavby a celkové pojetí projektu."

Opilé sklepy

Opilé sklepy

Opilé sklepy

Opilé sklepy

Opilé sklepy

Opilé sklepy

Opilé sklepy

Opilé sklepy

Opilé sklepy

Hana Muchová

odebírat zprávy