Zelená fasáda spoří a chrání nemovitost

Zelená fasáda spoří a chrání nemovitost

22.7.2014 - Fasáda pokrytá rostlinami poskytuje stavbám netradiční oživení, jejich uživatelé šetří své peníze a navíc žijí v harmonii s přírodou. Ekologická fasáda v sobě ukrývá mnoho užitečných vlastností, proto najde uplatnění nejen na rodinných domech, ale také na sídlištích nebo úředních budovách.

Zelená fasáda funguje jako tepelná izolace - snižuje únik tepla, ročně lze ušetřit až 13 % výdajů na topení. V horkých letních měsících může naopak nahradit klimatizaci, protože dům aktivně ochlazuje. Vhodné druhy popínavých rostlin chrání fasádu domu před vlhkostí. Zeleň má moc pohlcovat nečistoty a produkovat kyslík, čímž zlepšuje ovzduší obyvatelům domu i jeho blízkému okolí. Výhodou zelené fasády je rovněž její schopnost odrážet hluk, rostliny tak představují významnou součást protihlukových stěn.

Popínavé rostliny mají také ekologický přínos. Své místo pro hnízdění zde najdou některé druhy ptáků a představují domov pro řady druhů hmyzu. Častou obavou je, že se hmyz a myši dostanou snadněji do objektu, a to právě kvůli zelené fasádě. Hmyz, stejně jako myši, překoná i běžnou fasádu; v zeleném porostu však žijí predátoři, kteří přirozeně regulují jeho množství.

Je libo vertikální zahrada?
Novou techniku zelených fasád představuje systém vertikálních zahrad. Koncept spočívá v kultivaci rostlin bez substrátu. Základním prvkem vertikálních zahrad je kovový rám, který zabraňuje kontaktu zahrady se zdivem. Na konstrukci je umístěna PVC plachta, na kterou je následně připevněna zahradnická plst napodobující mech. Samotné rostliny jsou rozprostřeny po celé ploše plsti, do níž je napuštěna výživa zeleně. Zavlažování probíhá díky odtokovému kanálu, ze kterého pak voda putuje zpět k rostlinám. Celý systém tak funguje jako uzavřený okruh. Vertikální zahrady zachovávají stejné užitečné vlastnosti klasických zelených fasád a díky rozsáhlému kreativnímu pojetí jsou stále více oblíbeny mezi architekty po celém světě. Uplatní se nejen na zdech domů, ale prakticky kdekoliv.

Pokud se rozhodnete využít výhod, které zelená fasáda nabízí, je potřeba dodržovat určité zásady. Před samotnou výsadbou je nezbytné opravit všechna poškozená místa určená k pokrytí popínavými rostlinami. V opačném případě můžete způsobit spíše škodu. Jednotlivé rostliny mají rozdílné vlastnosti a nehodí se každému domu, proto je důležité vybrat správný druh podle účelu. Zeleň vyžaduje také jistou údržbu.


Foto: arch20.com

Markéta Szarowská

odebírat zprávy