V Praze dochází cenově dostupné novostavby

7.9.2017 - Nové byty v Praze se stávají pro většinu domácností nedostupným zbožím. Nejenže se počet dostupných bytů v posledních dvou letech propadl na polovinu. Ty zbývající v cenících developerů jsou velmi drahé. Dle dat společnosti Ekospol je nyní v Praze v nabídce pouhých 567 dostupných bytů pod čtyři miliony korun. To je 18,5 procenta z 3065 dostupných nových bytů v cenících developerů.

"Polovina levných bytů s cenou pod čtyři miliony korun jsou malé garsonky 1kk. Nejvíce cenově dostupných bytů je v Praze 9 (153 bytů) a Praze 5 (133 bytů). Naopak v centru, tedy v Praze 1 a 2 žádný takhle levný byt v nabídkách developerů nenajdeme. Zájemce o levné bydlení nepochodí ani v Praze 6," přibližuje statistiky hlavní analytik Ekospolu Matyáš Hančl. Málo levných bytů je podle něj také v Praze 3 (14 bytů) a Praze 8 (20 bytů). Naopak více než sto "čtyřmilionových" bytů je v Praze 10 (106 bytů).

Průměrná cena nového bytu v Praze letos vzrostla na 6,15 milionu korun a poprvé za poslední dekádu přesáhla šestimilionovou hranici. To je však mimo finanční možnosti velké spousty zájemců o byt. Zaměstnanec s průměrnou mzdou, která nyní vzrostla na 29 346 korun měsíčně, by na takový byt vydělával dlouhých 17 a půl roku.

"Cena zůstává rozhodujícím kritériem pro většinu kupujících. Bohužel bytů, které by si mohla finančně dovolit většina domácností, je na trhu stále méně. Mohou za to někteří méně seriózní developeři, kteří současného nedostatku nových bytů na trhu zneužívají k jejich neúměrnému zdražování pod záminkou údajného luxusu. Jediným luxusem na takto inzerovaných bytech je však ve většině případů pouze jejich cena," upozorňuje Evžen Korec, generální ředitel společnosti Ekospol.

Lucie Mazáčová

Copyright © 2005-2024 EuroNet Media s.r.o. Desktop