Byt na investici - díl první: Ideální lokalita a velikost

5.9.2017 - S rostoucími cenami bytů a rodinných domů si mnozí pokládají otázku, zdali nemít kromě nemovitosti na vlastní bydlení také nějakou další, určenou třeba k pronájmu. Jenže mnoho lidí při výběru takové nemovitosti často chybuje a místo vytouženého pasivního příjmu, přichází spíše starosti. V prvním dílu našeho nového seriálu, zaměřeného na investice do nemovitostí, se podíváme, jak by měla taková nemovitost vypadat a v jaké lokalitě by se měla nacházet.
 
Ideální velikost
Nahlédneme-li se do statistik realitních portálů realitycechy.cz a realitymorava.cz, které prezentují nabídky téměř tisíc realitních kanceláří, tak zjistíme, že nejvyhledávanější kategorií nemovitostí k pronájmu jsou malé byty. Jsou cenově dostupnější a poptávka po pronájmech je v tomto segmentu nejsilnější. Pronajímají se i byty velkých výměr, ale poptávka nebývá tak vysoká. Velké byty jsou navíc dražší a poměr mezi kupní cenou a nájemným nevychází tak výhodně jako u jedno či dvoupokojových bytů. Velké byty většinou vyhledávají rodiny s dětmi a ty preferují spíše vlastní než nájemní bydlení. Ovšem i v případě velkých bytů existuje jeden segment potencionálních nájemníků, který stojí za zvážení. Tím jsou studenti. Ne každý student totiž touží bydlet na vysokoškolských kolejích a v případě domluvy více spolužáků, může bydlení ve velkém bytě vycházet výhodněji. Pak je ovšem potřeba vybírat nemovitost nejlépe ve větším univerzitním městě. Čím blíže se bude byt nacházet některé z fakult, tím lépe.

Pokud vás zajímají bližší informace, jak co nejlépe vypočítat návratnost vybrané nemovitosti, tak doporučujeme jednu z dalších kapitol našeho seriálu, která se bude právě této problematice věnovat.
 
Lokalita, kterou znáte
Z pohledu výběru lokality je dobré volit místa, která známe. Je sice skvělé, že lze pořídit byt např. v Ústí nad Labem za desetinu ceny bytu pražského, ale neznalost místa, pokud zrovna nejsme z Ústí, může způsobit velké komplikace. Někdy je vybráno správně město i městská část, ale v konkrétní ulici může být problém, díky kterému se stane nemovitost téměř nepronajímatelná. S lokalitou souvisí také její dojezdová dostupnost. Z Prahy do Benešova se dojede rychleji než z Brna do Krnova. A čas od času je potřeba nemovitost zkontrolovat, zařídit případné opravy či jen podepsat nájemní smlouvu s novým nájemníkem. S tím vším by měl investor počítat. Vždyť čas jsou peníze…

Často kupují drobní investoři nemovitosti ve městě, ve kterém bydlí nebo pracují. Znají jednotlivé městské části a ví, které lokality jsou žádané, mají přehled o MHD a v neposlední řadě, znají i někoho, kdo jim může s pronájem vybrané nemovitosti pomoci. Regionální realitní makléři mají přehled o cenách a dokáží poradit, jak nejlépe danou nemovitost pronajmout. Pokud investor zvolené město zná, dokáže počítat i s budoucí výstavbou. Např. koupě bytu za výhodnou cenu může při neznalosti místa znamenat v budoucnu velké komplikace. Byt může být nyní levný jen proto, že kolem něj za pár let povede plánovaná magistrála. A takových příkladů mohou být desítky. Je tedy dobré dívat se nejen na současný, ale i budoucí stav dané lokality. Pokud by totiž investor vybíral nemovitost jen podle ceny, tak by to pokaždé nemuselo znamenat výhodnou koupi. Je tedy pravděpodobnější, že v lokalitě, kterou dobře známe i lépe vybereme.

Ať už se rozhodnete pro pořízení jakékoliv nemovitosti, vždy mějte na paměti, že jde o nemalé peníze. Vše pečlivě zvažte, a pokud je to možné, vyhledejte odborníka, který vám poradí. Nejlépe takového, který má s investicemi do realit dlouhodobé zkušenosti. 
 
V příštím díle se podíváme na rozdíly mezi investicí do novostavby a starší nemovitosti.

Lucie Mazáčová

Copyright © 2005-2024 EuroNet Media s.r.o. Desktop