Jak velkou část příjmů dávají Češi na splátku hypotéky?

28.6.2017 - Navzdory růstu příjmů českých domácností, vlastnické bydlení je pro Čechy stále méně dostupné a zdražuje. Z aktuálních statik společnosti Golem Finance a dat realitního portálu RealityČechy.cz vyplývá, že průměrná cena bytů v české republice dosáhla v květnu 2,6 milionu Kč a lidé na splátku hypotéky vynakládají zhruba 40 procent svých čistých měsíčních příjmů. Jenže to je celorepublikový průměr, jak to vypadá v krajích?

Ceny bytů šplhají stále nahoru
Podle statistik realitního portálu RealityČechy.cz, který zobrazuje každý měsíc desítky tisíc realitních nabídek, vzrostla průměrná cena českých bytů v květnu meziměsíčně o 50 000 Kč na 2,6 milionu korun. Oproti loňskému roku jsou nyní ceny o 450 000 Kč výše, což v procentuálním vyjádření znamená, že byty od loňska zdražily o celou jednu pětinu!

Obecně hlavní příčinou růstu nabídkových cen je převis poptávky nad nabídkou a z regionálního pohledu jsou tahounem velká krajská města, kde část trhu "luxuje" spekulativní poptávka. Investoři si nekupují bydlení pro sebe nebo své blízké, ale rovnou plánují byt pronajímat nebo nemovitost později prodat. Ze statistik nyní výrazně vyčnívá Královehradecký kraj, kde rostou ceny bytů meziročně o 63,5 procenta. Důvodem je podle našeho názoru rozšiřování průmyslové zóny Kvasiny a s ní související zvýšená poptávka po bydlení v jejím okolí, resp. poptávky po koupi nemovitostí určených k dalšímu pronájmu. 
 
Byty se prodávají dráž, než za kolik se nabízejí
Převis poptávky nad nabídkou v některých případech může nabýt bizarních rozměrů. Podle našich informací u některých atraktivních nemovitostí, kde se sejde více zájemců, realitní kanceláře realizují prodeje prostřednictvím neformální dražby nemovitosti. Byt zkrátka získá ten, kdo dá vyšší nabídku. Zajímavý pohled na vývoj cen nabízí graf ČNB, který uvádí, že růst realizačních cen je nyní znatelně rychlejší než u cen nabídkových, přičemž tempo růstu nabídkových cen u mimopražských bytů již zpomaluje. Naše statistiky tento trend však nepotvrzují. 

Růst cen bytů v Praze a ČR

Na vlastní bydlení nedosáhne každý
Prudký růst cen nemovitostí znamená jediné. Pořízení bytu je čím dál nákladnější. A postupně dochází i ke zhoršování podmínek úvěrového financování koupě. Jednak banky mohou vlivem doporučení ČNB financovat hypotékou maximálně 90 % zástavní hodnoty nemovitosti, ale omezeny jsou i úvěry mezi 80 a 90 % LTV, které mohou tvořit je jen malou část (15 %) úvěrového portfolia banky. Vlivem této restrikce úvěry nad 80 % znatelně…

Kompletní článek naleznete v červnovém vydání realitního magazínu REALITYČECHY, který si můžete nyní zde bezplatně přečíst.

REALITY ČECHY

Lucie Mazáčová

Copyright © 2005-2024 EuroNet Media s.r.o. Desktop