Najít rodinný dům v okolí Brna je velmi obtížné

13.6.2017 - Za hranicemi Brna je o bydlení velký zájem hned z několika důvodů. Lidé zde nacházejí potřebný klid, a zároveň je to blízko ke všem nutným službám – jsou tu obchody, školky, základní i střední školy, lékaři. Do centra Brna se přitom dostanete do několika minut. V regionu je čisté prostředí, mnoho hřišť a parků, možnosti pro venkovní aktivity. Dalším důvodem stěhování Brňanů na venkov je fakt, že byty ve městě začínají docházet a cenová dostupnost rodinných domů je tu nižší.

"Z hlediska poptávky jsou nejžádanější novostavby bytů a domů, či nemovitosti po rekonstrukci. Klienty velice poptávaná lokalita je Tišnovsko. Zde již mnoho let pozoruji příliv právě zájemců z Brna, hlavně mladých rodin," říká Lucie Valdhansová, jednatelka společnosti Real-projekt max s.r.o. sídlící v Tišnově. "I tady vznikají i nové bytové projekty, ale současná situace na realitním trhu způsobuje, že jsou zpravidla velmi rychle vyprodané ještě před samotnou výstavbou. V Tišnově je o novostavby bytů takový zájem, že v případě nabídky jsou skupovány doslova okamžitě, a to bez větší reklamy a mnoho měsíců dopředu, než samotné projekty vůbec stojí. Na druhou stranu, pokud jde o pozemky či domy ve městě Tišnově, je to velice obtížné. Existují klienti, kteří roky čekají na jakýkoliv pozemek ve starší zástavbě, či na vilu nebo rodinný dům, kde by byla možnost bydlení či stavby. Tito klienti jsou ochotni dát za takovou nemovitost nemalé částky. Jde o klienty, kteří nevyhledávají bydlení v satelitu a nechtějí bydlet mezi bytovými domy,“ dodává Valdhansová.

Vše je o ceně
Realitní kanceláře se shodují v tom, že rozhodující je reálné určení tržní ceny. Prodejnost rodinných domů se aktuálně pohybuje v řádu týdnů. Nemovitosti v posledních dvou letech výrazně stouply na ceně, a to zejména byty, pozemky a novější domy, či domy po rekonstrukci. 

"Od počátku roku 2016 v rámci našeho regionu (Tišnovsko, Kuřimsko) došlo k postupnému zvyšování cen především u bytové zástavby," říká Milan Halouzka, jednatel tišnovské Komplexní Reality, s.r.o. "V současné chvíli činí tento cenový rozdíl u zmiňované bytové zástavby od roku 2015 až 30 %. V případě pronájmu se cenový rozdíl zvýšil o cca 5 %.“ Z důvodu větší cenové dostupnosti domů lidé preferují koupi domu před rekonstrukcí. V případě bytů klienti dávají přednost spíše nemovitosti po rekonstrukci.

"U domů starších, před rekonstrukcí a ve velmi špatném stavu v menších obcích se však majitelům těžko vysvětluje, že by neměli nastavit cenu tak vysoko, jak požadují. Není pravidlem, že když se všeobecně zdražilo, že prodají za nepřijatelnou cenu. Všeobecně platí, že pokud je cena nemovitosti nastavena správně, je prodejná prakticky okamžitě," potvrzuje Valdhansová. 

Dotazovaní jednatelé nepředpokládají v regionu do konce roku ani výrazné zdražování, avšak ani prostor k poklesu současné cenové hladiny. "Naopak doporučuji nyní prodávat za tu nejlepší cenu, kterou si daná nemovitost zaslouží. Přemrštěné ceny někdy naprosto neodpovídají kvalitě vyhotovení bytu nebo domu ani lokalitě, ve které je projekt umístěn. Aktuálně je největší poptávka po domech v Tišnově, Čebíně, Jinačovicích a Kuřimi," poznamenává Valdhansová. "Jaro patří v rámci roku k obdobím, kdy poptávka po nemovitostech vrcholí. Z uvedeného důvodu doporučuji posečkat, v letních měsících se nabídka díky menší poptávce rozšíří," doplňuje Milan Halouzka.

Klientům, kteří ve vybrané lokalitě nemohou dlouhodobě nalézt rodinný dům ke koupi, nabízejí realitní a projektové kanceláře i odbornou pomoc s nalezením vhodného pozemku, včetně prověření z hlediska požadované zastavitelnosti, připojení na dopravní a technickou infrastrukturu, soulad s územně plánovací dokumentací či možnost zpracování projektové dokumentace zamýšlené stavby autorizovanou osobou, včetně vyřízení souvisejících vyjádření a získání povolení k vlastní stavbě.

Veronika Fiedlerová

Copyright © 2005-2024 EuroNet Media s.r.o. Desktop