Zlínský trh s realitami je na vrcholu, poptávka převyšuje nabídku

12.6.2017 - Zlín patří mezi menší krajská města, má pouze necelých 75 000 obyvatel, a stejně jako v celém Zlínském kraji v něm dochází k pozvolnému odlivu počtu obyvatel. Svou polohou při hranici republiky je v nevýhodě oproti ostatním. Rovněž průměrná mzda byla v loňském roce 24 342 korun, což je o pět tisíc méně, než je celorepublikový průměr. Aktuálně v pozitivním smyslu klesajícím číslem je míra nezaměstnanosti, která činí 3,98 %.

Situace na trhu s nemovitostmi odráží celkovou hospodářskou situaci země. Jednotlivé regiony jsou však specifické. Statistické ukazatele zařazují zlínský region mezi ty chudší. Příjmy a životní podmínky domácností ve Zlínském kraji nejsou ideální. Podle Českého statistického úřadu se průměrný čistý roční peněžní příjem domácnosti kraje v přepočtu na osobu sice mezi roky 2015 a 2016 zvýšil z 139,5 tisíc korun na 143,9 tisíc, stále však byl mezi kraji druhý nejnižší. Nižší čisté roční peněžní příjmy měly domácnosti pouze v Moravskoslezském kraji, a to o 2,3 %.

Přesto trh s realitami na Zlínsku může aktuálně realitním kancelářím a prodávajícím dělat radost. Velmi vysoká poptávka je po zajímavých pozemcích, případně po nemovitostech na bydlení do 3 milionů korun.

"Poptávka po některých segmentech realitního trhu skutečně převyšuje nabídku - jde zejména o nové byty - máme téměř vyprodáno do konce roku 2018, u starších bytů vzrostly ceny tak, že již některé nabídky nejsou kupující ochotni akceptovat, hlavně ti, kteří kupují byty jako investici nebo na pronájem," komentuje situaci Miroslav Zvonek ze zlínské realitní kanceláře Zvonek.

Jak se tedy změnila situace za poslední rok? "Za rok stouply ceny u prodejů o cca 20 - 25 %, výše pronájmu byla již před rokem hodně vysoká, takže se nedá přesně určit, o kolik tyto ceny vzrostly. Odhaduji ale do 10 %," doplňuje Zvonek. Doposud se ovšem vysoké ceny na zájmu o koupi nemovitostí tolik nepodepisují. "Zájem je prakticky o všechno, klesá jen zájem o nemovitosti kolem 4 milionů na rekonstrukci." Miroslav Zvonek se ale obává situace, kdy se začnou ceny šplhat až do nereálných rozměrů.

Otázka také zní, jak dlouho může takto nastavené tempo vydržet. "Vývoj si netroufám odhadnout, ale očekávám novou realitní krizi do cca 10 měsíců," varuje Zvonek. "Důvodem bude nafouknutá cenová bublina, kdy kupující již nebudou ochotni akceptovat požadované ceny a prodávající nebudou ochotni rychle ceny snižovat s odůvodněním, že soused to přece také takto prodal, a neměl byt tak pěkný jako já.“

Veronika Fiedlerová

Copyright © 2005-2024 EuroNet Media s.r.o. Desktop