20 nejčtenějších článků roku 2016

28.12.2016 - Stejně jako každý rok i letos přinášíme výběr článků, které vás nejvíce zaujaly. Tentokrát se podíváme na 20 zpráv napříč kategoriemi. Novinek bylo v letošním roce mnoho: daň z nabytí nemovitosti se přenesla na kupující, ceny nemovitostí byly na vzestupu, úrokové sazby hypotečních úvěrů dosedly na dno…, ale jaké články byly v roce 2016 nejčtenější?

REALITNÍ ZPRAVODAJ

1. Jak darovat nemovitost?

Stejně jako movité i nemovité věci můžeme darovat. V případě nemovitostí musí majitel i obdarovaný dodržet určitý postup. Pro uskutečnění převodu je nutné uzavřít darovací smlouvu a návrh na vklad, který bude podléhat schválení katastrálního úřadu. Jak řádně postupovat vám poradíme.

2. Od 1. dubna se nic nemění: daň po prodeji může platit kupující i prodávající
V současné době je pouze na dohodě kupujícího a prodávajícího, která z uvedených stran daň z nabytí nemovitosti uhradí. To se má ale brzy změnit. Již jsme informovali, že se chystá uvedení v platnost novela zákona, kterou se mění zákonné opatření Senátu č. 340/2013 Sb., o dani z nabytí nemovitých věcí. Ta by mimo jiné měla povinnost úhrady daně uložit kupujícímu. Již nyní je však jasné, že nebude dodržen předpokládaný termín 1. dubna, kdy měla tato úprava vejít v platnost.

3. Novela daně z nabytí nemovitosti prošla senátem. Od kdy bude platit a na co si dát pozor?
Zákon o úvěru pro spotřebitele a zákon o dani z nabytí nemovitosti jsou schváleny. Následně půjdou zákony k podpisu prezidentovi a musí být uveřejněny ve sbírce zákonů, což si vyžádá odhadem jeden měsíc. Účinnost změn by tak mohla být k 1. 11. 2016.

4. Ceny bytů dál letí nahoru. V Brně rychleji než v Praze
Lidé prahnou po lepším bydlení. Podle statistik realitního portálu RealityČechy.cz vzrostla průměrná nabídková cena bytů během loňského roku o 7 % a v růstu ceny bytů pokračují i v letošním roce. Jak je to s dosažitelností vlastního bydlení? Má smysl ještě čekat?

5. Netradiční bydlení v mobilních domech
Realitním trh ovlivňuje mnoho trendů, jedním z nich je bydlení v mobilních domech. Tzv. mobilheim si lidé pořizují kvůli rychlé stavbě, možnosti pozdějšího přesunu i jako módní záležitost v oblasti bydlení. Jeho obliba stoupá i přes drobné nevýhody, které je také potřeba zmínit.

6. Daň z nabytí nemovitosti bude platit od 1. 11., rozhodovat bude datum vkladu
Zákon o dani z nabytí nemovitosti je již uveřejněn ve sbírce zákonů. Účinný bude od 1. 11. 2016. U návrhu na vklad kupní smlouvy podaného po 1. listopadu již bude dle nových pravidel poplatníkem kupující. Do 31. října budou platit stávající podmínky, kdy daň hradí prodívající a ručitelem je kupující.

7. Za pět let nepůjde postavit jiné domy, než téměř s nulovou spotřebou energie
Od letošního ledna musí všechny veřejné budovy nad 1500 m2 splňovat standard budovy s téměř nulovou spotřebou energie. Od roku 2020 stejnou normu bude muset splnit i každý rodinný dům. Stavebnictví je na tyto změny připravené, hlásí oborové svazy.

8. 100% hypotéky končí. Jak moc to ovlivní trh s bydlením?
Od října definitivně končí 100% hypotéky, díky kterým klienti mohli financovat celou cenu nemovitosti úvěrem. Nově budou banky vyžadovat alespoň 5 % z jiných zdrojů - nejlépe vlastních úspor. Jaké budou dopady tohoto omezení a co dalšího se ještě chystá?

9. Jaké byty se vyplatí kupovat jako investici?
Průměrné úrokové sazby hypoték jsou stále velmi nízké, těsně nad dvěma procenty. Pro mnohé je tak vhodná doba k financování nákupu bytu pomocí hypotečního úvěru. To platí i pro byty pořizované jako investice.

10. Investice do nemovitostí se opět začaly vyplácet
Češi patří k velmi konzervativním investorům. Své peníze mnoho lidí nechává na běžných účtech, někteří využívají stavební spoření, popřípadě směřují své prostředky do termínovaných vkladů. Ti odvážnější pak volí nemovitosti popřípadě akcie. I když odvážnější… Pozitivně k realitám přistupují aktuálně také ti, kteří by ještě před pár lety o něčem podobném vůbec neuvažovali. Důvod je prostý, rostoucí ceny nemovitostí a špatná možnost jistého zhodnocení s dobrým výnosem v jiných oblastech. A jak se tedy za poslední rok investice do nemovitostí vyplatily?

EKONOMICKÉ NOVINY

1. ČNB uvažuje o záporných sazbách. Co by to udělalo s již tak extrémně levnými hypotékami?

Po vyjádřeních viceguvernéra ČNB Vladimíra Tomšíka a dnes i Jiřího Rusnoka se v Česku opět dostaly do hry záporné úrokové sazby. Je tento scénář reálný a co by znamenaly záporné úrokové sazby pro trh hypoték?

2. Hypotečních novinek loni přibylo. Na co se banky zaměří letos?
Hypotéky loni oslavily 20 let na českém trhu. Trh dospěl a motivace k inovacím se bankám v období rekordní poptávky hledá hůř, než kdyby byla o klienty nouze. Přesto i rok 2016 určitě přinese v oblasti hypoték něco nového. Čím by mohly banky v letošním roce klienty překvapit?

3. Stavební spořitelny polity živou vodou
Produkce stavebních spořitelen v listopadu překonala očekávání. Celková rozpůjčovaná částka přesáhla 5 miliard korun, což se stavebním spořitelnám podařilo naposledy v listopadu 2011. Nominálně však objemy sjednaných úvěrů meziročně rostou u všech stavebních spořitelen a to jak na měsíční tak celoroční bázi. Největší skok zaznamenala Modrá pyramida a Wüstenrot stavební spořitelna.

4. Existuje ještě prostor k poklesu úrokových sazeb?
Banky vstoupily do nového roku vlažně. Spíše drobnější změny v nastavení úrokových sazeb jsme zaznamenali pouze u ČSOB a Hypoteční banky, České spořitelny, které své sazby snížily. Mírné úpravy směrem nahoru i dolů avizovala jako obvykle Oberbank a růst sazeb evidujeme u Expobank. Ve dvou případech (UniCredit Bank, Equa Bank) došlo k prodloužení akčních nabídek. Výsledkem lednového vývoje je praktická stagnace nabídkových indexů.

5. Výhled vývoje úrokových sazeb
Důležitým indikátorem budoucího vývoje úrokových sazeb je vývoj ceny peněz na mezibankovním trhu, kde banky nakupují peníze, které následně půjčují svým klientům. Po únorovém propadu došlo v březnu k otočení trendu a u 3 a 5letých swapů vidíme znatelný posun směrem vzhůru. Na druhou stranu u 10letého swapu cena zůstává i nadále blízko dosavadního minima. Co z toho vyplývá?

6. Stavební spořitelny zahájily nový rok úspěšně
Úspěšný vstup do nového roku zaznamenaly i stavební spořitelny, které v součtu poskytly úvěry za 3,4 miliardy korun. V porovnání s loňským rokem objem sjednaných úvěrů vzrostl o 18 %. Největší část z celkové sumy sjednaných úvěrů si připsala Českomoravská stavební spořitelna (1,55 mld. Kč/ 46 % celkového objemu).

7. Bankám zdražují peníze. Bude se opakovat loňský rok?
Fixní sazby půjdou na čas zase k ledu, pravděpodobnost je vysoká. Na mezibankovním trhu došlo v březnu k obratu. Středně a dlouhodobé úrokové swapy, jenž  jsou určitým benchmarkem cen, za které si samy banky půjčují, začaly růst. A to se opakovalo i v dubnu, přičemž největší nárůst vykazují 3 a 5leté swapy. Na základě těchto čísel usuzujeme, že zlevňování hypoték s fixací na 3 a 5 let v průběhu května skončí a pokud banky přijdou s nějakou akcí či výraznějším snížením sazeb, jejich pozornost se zaměří na úvěry s delší než pětiletou fixací.

8. Stavební spořitelny v březnu zvolnily
Stavebním spořitelnám se v březnu dařilo méně. Oproti lednu a únoru, kdy jejich produkce rostla meziročně o desítky procent, přišel v březnu znatelný propad. Hodnota sjednaných úvěrů činí 2,987 mld. Kč, což je o 500 milionů méně, než v loňském roce.

9. Popularita úvěrů ze stavebního spoření opět na vzestupu
Jak v lednu, tak v únoru zaznamenaly stavební spořitelny nejvyšší objemy od roku 2010, přičemž konkrétně v únoru to bylo 3,85 mld. Kč.  Za první dva měsíce letošního roku sjednaly úvěry za celkem 7,2 miliardy korun.

10. Stavební spořitelny dohánějí březnový propad
Stavební spořitelny v květnu sjednaly úvěry za 4,73 miliard korun, což je o 19,6 % více než v loňském roce a o takřka 60 procent více než v předchozím měsíci. Aktuální výsledky jsou však poznamenány březnovým výpadkem produkce Českomoravské stavební spořitelna (ČMSS), která implementovala nový IT systém.

Lucie Mazáčová

Copyright © 2005-2024 EuroNet Media s.r.o. Desktop