Rekordní listopad v úvěrech na bydlení. Jaký bude rok 2017?

27.12.2016 - Stavební spořitelny v listopadu poskytly úvěry za rekordních 6 miliard korun. Objem poskytnutých v listopadu poskytnutých hypoték dosáhl závratných 29,7 miliardy korun. V celkovém ročním účtování suma sjednaných úvěrů vystoupá nad 220 miliard korun a celkově banky a spořitelny rozpůjčují za letošek na bydlení více než 270 miliard korun. Co nás čeká příští rok?

Letošní listopad už jen tak něco nepřekoná

Stavební spořitelny v listopadu klientům rozpůjčovaly bezmála 6 miliard korun, což je druhý nejlepší výsledek v 6leté historii. V souhrnu za uplynulých 11 měsíců to dělá 47 miliard a s připočtením prosincové produkce to bude téměř s jistotou přes 50 miliard korun.

Banky v listopadu podle dat serveru hypoindex.cz poskytnuly 14 386 hypotečních úvěrů, což je o téměř 60 % více než v loňském roce a celková suma sjednaných hypoték vystoupala na závratných 29,7 mld. Kč (y/y +78 %). Dosavadní rekord z letošního června banky překonaly banky téměř 5 miliard a oproti loňsku produkce vzrostla o 78 %. Příčinou rekordních výsledků je jednoznačně začátek platnosti nového zákona o spotřebitelském úvěru, který jednak přináší nová pravidla pro posuzování bonity klientů a s novými podmínkami předčasného splacení banky začaly hypotéky zdražovat. To se zatím projevilo pouze v nabídkových sazbách a indexem, průměrná úroková sazba v listopadu sjednaných úvěrů ještě klesala. Hodnota Fincentrum Hypoindexu meziměsíčně o 3 setiny procentního bodu na 1,77 % (y/y – 32 bps.). Průměrná výše hypotéky v listopadu vystoupala na 2,063 mil. Kč, což je o 219 000 Kč více než loni touto dobou.

Objem poskytnutých hypotéky 2010 - 2016

V součtu tedy letos banky a stavební spořitelny poskytnou na bydlení přes 270 miliard korun! To je o 25 miliard více než loni. Procentuálně trh letos vyroste meziročně o 10 procent.  

Jak se bude dařit úvěrům na bydlení v roce 2017? 
Situace domácností bude velmi dobrá, předpokládáme stabilní zájem o pořízení vlastního bydlení nebo jeho vylepšení. Dostupnost bydlení se však bude postupně zhoršovat v důsledku růstu úrokových sazeb a cen nemovitostí. Ty sice neporostou tak rychle, jako letos, ale i tak očekáváme růst okolo 5 procent.

Alfou a omegou hypotečního trhu jsou úrokové sazby. Vývoj posledních dní potvrzuje naši hypotézu listopadového dosažení cenového dna. V listopadu a prosinci již dochází k nárůstu sazeb, přičemž nejvíce rostou sazby hypoték s fixací nad 5 let. V roce 2017 očekáváme pozvolný růst sazeb v důsledku zdražování ceny peněz na mezibankovním trhu. Průměrná úroková sazba se bude pohybovat zhruba na úrovni loňského roku, tedy mírně přes 2 procenta. Pro bonitní klienty by však ani v příštím roce měla být dosažitelná reálná sazba pod 2 procenty.

Zásadní legislativní změny týkající se hypoték nejsou zatím v roce v roce 2017 hlášeny. Zákon o spotřebitelském úvěru si bude tzv. "sedat". Nicméně od dubna začne platit doporučení ČNB omezující maximální výši hypotéky na 90 % zástavní hodnoty nemovitosti (LTV) a limity určující bankám maximální podíl hypoték poskytnutých v pásmu 80 – 90 %.Tato změna bude znamenat, že méně lidí dosáhne na hypotéku a bude muset část pořizovací ceny financovat z vlastních zdrojů nebo jiným úvěrem.

Poptávka po hypotečních úvěrech bude v roce 2017 stále vysoká, ale méně klientů hypotéku získá. Letos objem sjednaných hypoték i díky rekordnímu listopadu vysoko přesáhne 220 miliard korun. V roce 2017 podle našeho názoru dojde k určitému poklesu roční produkce hypoték a objem hypoték by se mohl pohybovat v optimistickém scénáři okolo 200 miliard korun. Hodně bude záležet na vývoji úrokových sazeb. Pokud by z nějakého důvodu došlo ke skokovému zdražení hypoték s výhledem na další růst, objem by mohl výrazně vzrůst, jak by si klienti chtěli obstarat hypotéky ještě za původních – cenově výhodnějších podmínek. Jen málo bank na trhu totiž nedokáže počkat s čerpáním úvěru déle než 12 měsíců.

Zavedení maximálních limitů LTV u hypoték představuje hozenou rukavici pro stavební spořitelny, které se mohou ve větší míře podílet na dofinancovávání. Letošní produkce stavebních spořitelen se bude podle našeho odhadu pohybovat okolo 50 miliard korun. V roce 2017 by se stavební spořitelny, pokud využijí potenciálu trhu, mohly pohybovat v pásmu 55 – 60 miliard.  

Hypotéky 2000 - 2016

"Podmínky pro pořízení vlastního nebo zlepšení stávajícího bydlení budou stále velice dobré. Ceny úvěrů budou i nadále velice příznivé, horší to bude s jejich dostupností. Pro některé klienty se brána k vlastnímu bydlení v roce 2017 pravděpodobně uzavře. Nemluvě o dostupnosti a cenách kvalitních nemovitostí, kterých je na trhu stále méně," říká Libor Ostatek, ředitel makléřské společnosti Golem Finance, která se specializuje na hypotéky a úvěry ze stavebního spoření. "Z pohledu bank a stavebních spořitelen očekáváme opět vysoce nadprůměrný rok, kdy objem sjednaných úvěrů může opět atakovat hranici 250 miliard korun," říká Libor Ostatek..  

Lucie Mazáčová

Copyright © 2005-2024 EuroNet Media s.r.o. Desktop