Zvýší nový zákon o úvěru sazby hypoték?

6.6.2016 - Poslanecká sněmovna v pátek schválila návrh nového zákona o úvěru pro spotřebitele. Součástí nové normy jsou také změny týkající se předčasného splacení hypotéky v průběhu doby fixace. Novináři a odborná veřejnost již delší dobu spekulují, zda tato novinka bude mít vliv na úrokovou sazbu hypotéky. Jinými slovy, zda hypotéky kvůli této novince zdraží.

"Zákon přinese nejrozsáhlejší regulatorní změnu v historii financování bydlení. V případě hypoték panuje na trhu vysoce konkurenční prostředí, což je velká překážka růstu cen. Nicméně, jsou oblasti, na které může mít jeho implementace dopad." říká Libor Ostatek, ze společnosti Golem Finance.

Hypoteční sazby se blíží cenovému dnu
První bankou, která v květnu měnila nastavení úrokových sazeb hypoték, byla Fio banka, kde došlo ke snížení úrokových sazeb jak u fixních, tak variabilních sazeb. Další bankou v pořadí, která dospěla k tomu, že je třeba sazby snížit, byla UniCredit Bank se snížením sazeb u fixací na 7 a 10 let a v polovině měsíce plošně snížila sazby i Česká spořitelna. Naopak k navýšení sazeb došlo v Expobank, Oberbank a Monetě (dříve GE Money Bank). Nahoru i dolů se měnily úrokové sazby u Wüstenrot hypoteční banky. Klienti při výběru banky tedy musí vážit své rozhodnutí. Rozptyl v nabídkových sazbách hypoték není zanedbatelný a sazby se navíc mění celkem rychle. 

Luboš Svačina

Copyright © 2005-2024 EuroNet Media s.r.o. Desktop