Za pět let nepůjde postavit jiné domy, než téměř s nulovou spotřebou energie

18.5.2016 - Od letošního ledna musí všechny veřejné budovy nad 1500 m2 splňovat standard budovy s téměř nulovou spotřebou energie. Od roku 2020 stejnou normu bude muset splnit i každý rodinný dům. Stavebnictví je na tyto změny připravené, hlásí oborové svazy.

Už dnes se musí stavět každá veřejná budova na 1500m2 s takzvaně téměř nulovou spotřebou energie. Povinnost se bude rok od roku rozšiřovat na menší budovy a zároveň na budovy soukromé. Od roku 2020 bude tomuto standardu muset vyhovět každý nově postavený dům, včetně rodinných.

Ve skutečnosti se však nejedná o domy bez přístupu k elektrické síti, jak by se mohlo z názvu zdát. Jde spíše o kvalitní nízkoenergetické domy, kterých se už dnes staví tisíce ročně. "Máme k dispozici veškeré technologie, abychom tyto domy mohli stavět už dnes a ta lepší a kvalitnější část domů je už dnes takto stavěna. Není se proto čeho bát," říká Michal Čejka, energetický expert aliance Šance pro budovy.

Budova s téměř nulovou spotřebou energie je definovaná především skrze tepelně izolační vlastnosti obálky budovy na úrovni lepšího nízkoenergetického domu (tabulka Potřeba energie na vytápění níže). V menší míře je pak kladen důraz i na využití účinných zdrojů či případné doplnění o obnovitelný zdroj energie.

Podle ředitele aliance Šance pro budovy se bude standard ještě zpřísňovat. O to také aliance nyní na vládní úrovni usiluje. "Potřeba energie na vytápění nulového domu je přibližně stejná jako u nízkoenergetického domu. Chceme, aby se tento standard v dalším kroku spíše přiblížil pasivním domům. Tímto způsobem je dnes v Česku stavěn přibližně každý desátý rodinný dům. Vícenáklady na úpravy do pasivního standardu jsou v jednotkách procent oproti neúsporným domům. Investice se nám přitom do deseti let vrátí v podobě úspory na vytápění, ale také v nepeněžní podobě zdravějšího a příjemnějšího bydlení," vysvětluje Holub. Kromě toho lze na renovaci či stavbu energeticky úsporných domů čerpat dotace. Většina jich je právě otevřena žadatelům.

Postupný náběh povinnosti budov s téměř nulovou spotřebou energie
• od 1. 1. 2016 veřejné budovy plocha > 1500 m2 (energeticky vztažné plochy)
• od 1. 1. 2017 veřejné budovy plocha > 350 m2
• od 1. 1. 2018 veřejné budovy plocha < 350 m2
• od 1. 1. 2018 ostatní budovy plocha > 1500 m2
• od 1. 1. 2019 ostatní budovy plocha > 350 m2
• od 1. 1. 2020 všechny nové budovy.

Potřeba energie na vytápění
Podle kvality architektonického návrhu se potřeba energie na vytápění budovy s téměř nulovou spotřebou pohybuje v rozmezí 30 až 70 kWh/m2 za rok. Běžně stavěný nízkoenergetický dům přitom dle definice spotřebuje 50 kWh/m2 za rok. Energeticky pasivní dům využije maximálně 15kWh/m2 energie za rok.

Lucie Mazáčová

Copyright © 2005-2024 EuroNet Media s.r.o. Desktop