Jak dlouho ještě potrvá hypoteční boom?

24.3.2016 - Čísla, která nyní vykazují banky, mohou u nejednoho vyvolávat závrať a logicky přinášejí s sebou otázku: Jak dlouho tento raketový růst potrvá, než se zase něco pokazí? Ano, bezpochyby tu máme nyní hypoteční boom a na hypotéku nyní díky nižším sazbám a tím pádem nižším splátkám dosáhnou lidé, kteří by dříve na úvěr nedosáhli. Navíc lidé začínají do nemovitostí investovat své vlastní prostředky, které v průběhu recese držely na běžných či spořicích účtech a v případě rychlého nárůstu sazeb může přijít ochlazení, nárůst nesplácených nemovitostí, zvýšené prodeje a vyloučit nelze ani propad cen nemovitostí. Tedy scénář, který dobře známe z let 2008 a 2009.

Na druhou stranu ekonomika funguje velice dobře a důvody pro rychlý nárůst sazeb v dohledné době nevidíme. Na bankách nyní bude, aby nepodlehly všeobecné euforii a udržely skoringové standardy na rozumné úrovni. Za těchto podmínek by mohl meziroční růst produkce pokračovat po celý letošní rok. Velkou neznámou je pro nás v tuto chvíli Zákon o úvěru pro spotřebitele a jeho praktický dopad na hypoteční trh. Podle našeho názoru může dojít v druhé polovině roku k přibrzdění růstu úvěrové produkce a určité korekci dosavadního vývoje. 

V našich expertních odhadech obchodních výsledků vždy pracujeme se dvěma scénáři – konzervativním a optimistickém. Letošní výsledek zatím odhadujeme někde uprostřed, což by indikovalo objem úvěrů ze stavebního spoření zhruba 50 miliard korun a hodnotu hypoték okolo 190 miliard korun. Tento náš odhad, který jako jediný na trhu započítává také hypotéky tzv. nereporotujících bank (mBank, Fio banky, Oberbank a WSPK), však budeme v průběhu roku ještě zpřesňovat, nicméně, vzhledem k úvěrovému boomu prvního čtvrtletí, je velmi reálné, že posuneme náš odhad výše nad čísla loňského roku.

Financování bydlení 2016
Zdroj obr. golemfinance.cz

Libor Ostatek

Copyright © 2005-2024 EuroNet Media s.r.o. Desktop