Lednový hypoteční rekord: průměrná hypotéka nad 2 mil. Kč! Co nám to říká?

22.2.2016 - Start do nového roku vyšel bankám a stavební spořitelnám na jedničku. Objem sjednaných hypoték dosáhl téměř 13 miliard korun. Stavební spořitelny přidaly 3,5 miliard. Jedna z varovných kontrolek signalizujících známky přehřívání trhu však začala v lednu povážlivě blikat.

Hypoteční banky v lednu poskytly 5912 hypoték, což je jen o 14 více než loni v lednu, ale celková hodnota sjednaných úvěrů vzrostla o více než 2 miliardy korun (+ 23 %)! Celkový objem poskytnutých hypoték vystoupal na 12,65 miliardy korun, což je nové lednové maximum a 13. měsíční rekord v řadě. Příčinou skokového nárůstu hodnoty sjednaných hypoték je prudký nárůst průměrné půjčené částky. Zatímco v předchozích letech si lidé v průměru půjčovali maximálně 1,7 milionu korun, letos podle dat serveru hypoindex.cz to bylo 2,14 milionu! O 226 000 více, než loni v prosinci, což byl dosavadní rekord.  
 
"Faktorů podílejících se na permanentním růstu průměrné výše hypotéky je hned několik. V první řadě jsou to podle mého názoru extrémně nízké úrokové sazby hypoték, které jednak umožňují dosáhnout klientům na vyšší částky úvěrů než v minulosti a zároveň velice dobrá dostupnost a cena hypoték s nejvyšším LTV*, takže klienti si ve větší míře než v minulosti půjčují na celou pořizovací cenu nemovitosti," říká , ředitel makléřské společnosti Golem Finance.

"Ruku v roce s tím jde nárůst cen nemovitostí, převis poptávky nad nabídkou, takže lidé o ceně mnohem méně smlouvají a také rostoucí segment výstaveb a prodejů bytů v novostavbách (velmi mírná zima výstavbu nijak nezbrzdila), což opět průměrnou půjčenou částku zvyšuje," dodává .

100% hypotéky nejspíš podraží
Na potvrzení skutečnosti, že se nejedná o krátkodobý výkyv, si sice budeme muset počkat do následujícího měsíce, přesto první reakce zaznamenáváme už nyní. Česká národní banka (ČNB) už vloni v červnu vydala sadu doporučení a jedním z těchto doporučení byla hranice zastoupení tzv. 100% hypoték v celkové hypoteční produkci. V rámci vlastních kontrolních systémů, a aby předešly dalšímu zpřísnění regulatorního rámce, spustí banky podle našeho názoru samoregulační mechanismy a výsledkem bude zastavení poklesu cen 100% hypoték - což ostatně pozorujeme již nyní - a zpřísnění podmínek poskytování tohoto typu úvěrů.
 
Průměrné sazby padají ke 2 procentům
Průměrná úroková sazba v lednu sjednaných hypoték stagnovala na 2,06 %. Hodnota Fincentrum Hypoindexu zůstává již 2 měsíce pouhou setinu procentního bodu od prolomení dosavadního rekordního minima z května 2015. V únoru, nejpozději v březnu dojde podle našeho názoru k prolomení tohoto minima. Cena peněz na mezibankovním trhu klesá, což se pozitivně projevuje v cenách úvěrů. Hypotéky od začátku února snížila Hypoteční banka, Česká spořitelna, Wuestenrot hypoteční banka, GE Money Banka a své sazby částečně zkorigovala také Expobank. Zlevňují především hypotéky s nižším LTV a výsledem je aktuální pokles indexu nabídkových sazeb (GOFI) k hranici 2,10 %. Pád nabídkových sazeb se během 1-2 měsíců projeví v průměrné úrokové sazbě skutečně sjednaných hypoték a přinese i pokles hodnoty Fincentrum Hypoindexu, který by mohl již v březnu atakovat 2 procentní hranici.

Hypotéky leden 2016

Luboš Svačina

Copyright © 2005-2024 EuroNet Media s.r.o. Desktop